Diari La Veu del País Valencià
La primavera serà més càlida de l’habitual

VALÈNCIA. La primavera, que es va iniciar oficialment aquest dimecres 20 de març, registrarà temperatures per damunt de la mitjana i s’espera que les precipitacions estiguen al voltant dels valors normals per a aquesta època, segons les dades de la delegació valenciana de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Així ho ha assegurat aquest dijous en roda de premsa el delegat de l’Aemet al País Valencià, Jorge Tamayo, qui ha assenyalat que els patrons meteorològics condueixen al fet que “probablement les temperatures són més altes, amb major predomini de la situació anticiclònica”, encara que com que és una predicció estacional i global no pot precisar si es registraran situacions com una entrada de ponent o de fred significatiu.

Tamayo ha presentat també aquest dijous el resum climàtic del passat hivern (desembre, gener i febrer), que segons ha assenyalat ha sigut “molt càlid” i “extremadament sec”, amb una temperatura mitjana de 9,4 graus, un grau superior a la mitjana normal (8,4°).

Segons ha explicat, el caràcter més càlid del trimestre ha estat causat per la presència d’altes pressions al voltant de la península, amb predomini de cels rasos, vent fluix i atmosfera “poc remoguda”, que ha derivat en temperatures diürnes molt suaus, per damunt dels valors normals, i nits fresques en el litoral i fredes a l’interior (per davall de la mitjana).

Així, les màximes han sigut 2,2 graus superiors a la mitjana climàtica normal, d’ací el caràcter “molt càlid” del trimestre, i les mínimes 0,2 graus més baixes, amb solo un episodi fred i molt breu els dies 10 i 11 de gener, que va deixar mínimes de -9,2 graus a Ademús, -8,6 al Pinós i -8,5 a Fontanars dels Alforins.

Tant al principi com al final de l’estació van predominar els dies càlids, amb temperatures màximes que van superar els 25 graus, i van destacar els 27,3 graus que va registrar l’aeroport de València el 27 de febrer, la més alta d’aquest observatori en aquest mes des del 1990.

Quant a les pluges, la precipitació mitjana ha sigut de 18 litres per metre quadrat, un 86% inferior a la de la mitjana climàtica del període del 1981 al 2010 (130,6 l/m2), i globalment ha sigut un trimestre “extremadament sec”, el més sec des del 1950.

Així, tot el territori ha presentat un acusat dèficit pluviomètric i, per demarcacions, la precipitació mitjana ha sigut un 89% inferior a la mitjana normal a la de València, un 85% a la de Castelló i un 77% a la d’Alacant.

La quasi total absència de pluges aquest hivern, segons ha assenyalat Tamayo, s’explica per l’anticicló que va bloquejar l’Europa occidental, més intens a l’oest de la península, que ha impedit la circulació de borrasques pel sud del continent capaços de generar algun temporal de llevant.

Els valors màxims de precipitació en el trimestre s’han registrat a Fredes (64,4 l/m2), Alcoi (55,6 l/m2), Morella (49,4 l/m2) i La Drova (49,2 l/m2). Ara bé, el fet que a aquest hivern el precedira una tardor molt humida, porta al fet que el balanç pluviomètric dels últims sis mesos estiga per damunt de la mitjana normal, amb un superàvit a la demarcació de Castelló i litoral de València i dèficit a Alacant i interior de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa