Diari La Veu del País Valencià
Obert el termini perquè el veïnat de València propose en què ha de d’invertir l’Ajuntament

VALÈNCIA. El veïnat de València ja pot decidir en què vol que s’invertisquen els pressuposts de l’Ajuntament. Des d’aquest dimecres fins al pròxim 30 d’octubre, la ciutadania pot determinar quines partides municipals seran les destinatàries de les quanties econòmiques reservades per als pressuposts participatius. Amb la campanya de Decidim València, l’Ajuntament invertirà 8 milions d’euros –la mateixa quantitat que l’any passat– en les propostes que decidisca el veïnat, però serà el consistori qui en determine la viabilitat.

Així ho ha confirmat la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, que ha presentat aquest dimecres la nova campanya, que estrena pàgina web on es poden consultar totes les novetats del procés. Aquesta edició arriben mesos més tard que l’any passat –que va obrir el procés al juny–, sobretot, per la convocatòria electoral de maig que va derivar en la renovació de l’equip. La campanya compta amb quatre fases: presentació, suport ciutadà, estudi de viabilitat i votació ciutadana. Tot el procés conclourà el 22 de desembre.

Decidim València inclou dos tipus de projectes. El primer d’ells serà els que presente l’equip de govern i els diferents serveis municipals. Mentre que altres anys es presentaven els projectes com a projectes de districte o barri, en aquesta ocasió es tracta de projectes de ciutat que condicionen d’alguna forma o una altra els distints barris de la ciutat. Entre ells, es troben obres de gran magnitud per a la ciutat, com ara la reordenació de Pérez-Galdós Giorgeta, la remodelació del parc Gulliver i dels Jardins de Vivers, i la creació d’una instal·lació específica on la unitat GAMMA de la Policia Local puga atendre les dones víctimes de violència masclista.

L’altre tipus d’iniciatives correspon a les que proposen els ciutadans a través de la pàgina web fins el 30 d’octubre i, fins al 6 de novembre, es procedirà a la votació. Les propostes de la ciutadania passaran a l’estudi de viabilitat quan compten amb 100 suports, mentre que les propostes de l’Ajuntament necessitaran 200 suports per a ser considerades.

Qui, quan i com es pot participar?

En aquesta edició de Decidim VLC, poden presentar les seues propostes els majors de 16 anys empadronats a la ciutat. Per a fer-ho, hauran de registrar-se a la pàgina web. Serà en la primera fase, en la de presentació, quan podran inscriure les seues propostes, fins al 30 d’octubre.

Una vegada inscrita, es pot donar suport a la proposta fins al 6 de novembre i, si aconsegueix els suports necessaris, passarà a la següent fase: l’estudi de viabilitat, des del 7 de novembre fins al 4 de desembre. Les propostes presentades per la ciutadania seran estudiades pels diferents serveis tècnics de l’Ajuntament, que valoraran que cadascuna complisca els requisits perquè siguen propostes d’inversió viables i legals, i pressupostaran el cost de dur-les a terme.

Finalment, en la fase de votació ciutadana –del 5 al 22 de desembre– es podrà decidir com gastar els 8 milions d’euros assignats als pressuposts participatius votant les diverses propostes aprovades.

Execució dels projectes del 2019

Segons recull la pàgina web de Decidim VLC, els 8 milions d’euros pressupostats en l’anterior edició, per a l’any 2019, encara no s’han executat. La majoria de projectes –reurbanització de voreres, instal·lació d’enllumenat o la delimitació de carrils bici– ja han passat la fase de redacció, però encara no s’han realitzat.

Comparteix

Icona de pantalla completa