Diari La Veu del País Valencià
El PP se suma ara al ‘No vull pagar’ de l’AP-7 (i de la resta d’autovies)

VALÈNCIA. El possible pagament per l’ús de les autovies plantejat pel ministre de Foment, José Luis Ábalos, just quan acaba la concessió de l’AP-7 a l’empresa Abertis, és el protagonista de les notes de premsa, declaracions i piulades que es creuen el PSPV i Compromís aquests dies d’agost. Especialment activa està la coalició valencianista, que fins i tot ha dedicat un sainet als socialistes, El PSOE, l’AP7 i el pobre de Tonet, per a criticar “els estira-i-arronses” d’aquest partit sobre la liberalització de l’AP-7 que s’haurà de produir l’1 de gener del 2020.

A més, aquest divendres el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va assegurar que el fet que el PSOE òbriga ara el debat sobre la imposició de peatges simbòlics o ‘blans’ en les autovies és “directament deslleial cap als valencians i valencianes”.

Per a Mulet, “han tingut 50 anys per a obrir eixe debat, els mateixos que han passat des que estem pagant injustament un peatge per l’AP-7 mentre els nostres diners es destinaven a fer autovies per tota la geografia de l’Estat, malgrat que no tenen quasi ús, i que hem mantingut any rere any també amb els nostres imposts mentre nosaltres continuàvem pagant els peatges”.

El PP, ‘preocupat’ per les autovies afectades i per qui ho pagaria

Però no només Compromís s’erigeix com a defensor de la gratuïtat de l’AP-7. Després d’anys de pròrrogues a la concessió de l’autopista, ara el PP se suma al ‘No vull pagar’, conscient, potser, que aquest serà un dels punts clau del debat si torna a haver-hi campanya electoral. Els populars tracten de marcar posicionament aquests dies. Per exemple, diversos diputats al Congrés han presentat una bateria de preguntes sobre el possible peatge a les autovies i el descriuen com “un impost més” i “un nou càstig als ciutadans de la Comunitat Valenciana”.

“Volem saber si és cert, en què consisteix, a quines autovies afectaria i qui ho pagaria. El que veiem és una intenció per part del govern del PSOE d’augmentar la càrrega impositiva als valencians, i és un colp molt fort per a autònoms, transportistes i totes les persones que utilitzen diàriament aquest tipus de vies”, critica Vicente Betoret. I afegeix: “Encara que diguen que és simbòlic, no deixa de ser un impost més que afectaria les butxaques dels valencians i l’economia”.

Dimecres va ser el portaveu adjunt del grup popular a les Corts, Miguel Barrachina, qui va qüestionar aquest pagament: “No tindria cap sentit liberalitzar l’AP-7 i, al mateix temps, establir pagaments per a circular per autovies com l’A-3, la V-30 o el by-pass“. Barrachina es preguntava “què pensa [Ximo] Puig sobre les contradiccions de [José Luis] Ábalos sobre l’AP-7, amb l’anunci de fer pagar en les autovies de la Comunitat Valenciana”.

El govern d’Aznar, responsable de la pròrroga actual

Però el PP no sempre ha estat preocupat pel peatge que pagaven els valencians. És cert que al setembre del 2018 les Corts van acordar per unanimitat –és a dir, inclosos els vots dels diputats populars– instar el govern espanyol a complir el compromís adquirit pel Ministeri de Foment de no renovar la concessió de l’AP-7 ni oferir-ne una de nova, així com garantir la gratuïtat el 2020. Ocorre, però, que si fa vora 50 anys que cal pagar per circular és, en part, gràcies al govern d’Aznar.

A principis dels anys 70 la societat Aumar va aconseguir la concessió entre Salou i Alacant. Les pròrrogues pactades amb el govern de la UCD, primer, i amb el PSOE, després, li van permetre gestionar-la fins al 2006. L’any 1997, amb el PP a La Moncloa, es tancava una pròrroga de 13 anys. Aquesta precisament és la que expira enguany. Ara, com que el govern espanyol –en mans dels socialistes– ha decidit no renovar la concessió d’aquesta autopista, serà l’Estat qui n’assumirà l’explotació i conservació. És a dir, s’eliminaran els peatges com ara els coneixem. No obstant això, els darrers dies ha aparegut la incògnita dels peatges ‘blans’ o ‘simbòlics’. Una incògnita que els socialistes valencians tracten d’esborrar.

Els socialistes reiteren que l’AP-7 serà gratuïta l’any 2020

La proposta del Ministeri de Foment no ha fet cap favor als companys del PSPV, que els darrers dies dediquen els seus esforços a reiterar la gratuïtat de l’AP-7. Dimecres, la seua portaveu d’Infraestructures a les Corts, Sandra Martín, va assegurar que l’AP-7 “serà gratuïta per a tots els usuaris a partir de l’1 de gener del 2020″, i va instar el PPCV a “no confondre la ciutadania i no mesclar dos temes absolutament diferents”. “El possible pagament simbòlic de les autovies és un tema que el govern central està estudiant i que no té res a veure”, va subratllar.

“Sempre hem defensat la gratuïtat d’aquesta infraestructura, tal com consta en les nombroses iniciatives presentades al Congrés i a les Corts”, va afirmar Martín, alhora que va acusar el Partit Popular de ser ells “qui durant anys van dubtar de la liberalització prorrogant la seua concessió”.

Finalment, la dirigent socialista va instar el PP a “no confondre” la ciutadania i no mesclar “dos temes absolutament diferents”, ja que “el possible pagament simbòlic de les autovies és un tema que el govern central està estudiant i que no té res a veure amb el fet que l’1 de gener del 2020 l’Autopista del Mediterrani siga gratuïta per a tots els seus usuaris”.

Aquest divendres va ser el senador Artemi Rallo qui va eixir a defensar “amb rotunditat” que aquesta via serà gratuïta quan acabe el 2019. “No hi ha debat possible”, asseverava en un comunicat. En els mateixos termes que Sandra Martín, acusava el PP de barrejar la qüestió de l’AP-7 –”que serà d’ús gratuït i sense peatges”– amb el debat sobre el futur manteniment de les autovies. Tot, “amb l’únic objectiu de confondre els ciutadans”.

“Els valencians i valencianes hem pagat peatges durant molts anys i sempre ha sigut amb la complicitat dels governs del Partit Popular”, assenyalava Rallo en la mateixa nota. A més, apuntava que “ara això s’ha acabat gràcies al Partit Socialista, que sempre ha treballat perquè la gratuïtat de l’Autopista del Mediterrani siga una realitat”. “El Partit Socialista ha complit amb el seu compromís; igual que a Burgos la gratuïtat de l’AP-1 és una realitat, l’AP-7 ho serà a partir de gener a la Comunitat Valenciana, ningú hi ha de tindre cap dubte”, concloïa el senador.

Montero: “No hi ha cap proposta sobre la taula”

Aquest divendres també es va pronunciar sobre la qüestió la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero. Ho va fer per a “aclarir” que “no hi cap proposta sobre la taula” respecte al pagament per l’ús de les autovies. Així, en declaracions a Europa Press va indicar que “no hi ha cap novetat”. “Els ministeris estudien diferents circumstàncies, sobretot del que fan països de l’entorn. Però no hi ha cap proposta sobre la taula, sinó estudis tècnics com molts altres”, va explicar.

Comparteix

Icona de pantalla completa