Diari La Veu del País Valencià
El port de València planteja instal·lar torres eòliques marines per a ser autosuficient

VALÈNCIA. El port de València ha plantejat la possibilitat d’instal·lar torres eòliques marines per a poder aconseguir l’autosuficiència energètica a través d’energies renovables a mitjà termini, ja que amb els set aerogeneradors projectats no hi hauria suficient potència quan estiga en marxa l’ampliació nord, segons el pla energètic.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha exposat aquesta possibilitat durant un desdejuni informatiu en el qual ha assegurat que en un termini no massa llarg s’haurien de començar a plantejar solucions en aquest sentit i avaluar la que siga més convenient.

Martínez ha explicat que el port té com un dels seus objectius l’autosuficiència energètica a través d’energies renovables, per a arribar al 2025 sent autosuficient, la qual cosa suposaria avançar-se als terminis establits per la Unió Europa, que apunta l’any 2050. El pla d’autosuficiència energètica recull la instal·lació de plaques fotovoltaiques i energia eòlica, però en el primer cas la capacitat d’instal·lació és limitada. El port té instal·lada una potència màxima en energia elèctrica de 12 MW i té prevista una subestació elèctrica.

Respecte de l’energia eòlica, el port ha plantejat la instal·lació de set aerogeneradors de 4,5 MWh de potència, amb un rendiment mitjà de 2,5 MWh, i ha instal·lat un equip de mesurament de vent que recopilarà dades durant un any i permetrà determinar quin tipus de torres són més adequades. No obstant això, amb aquests aerogeneradors sols es podria aconseguir l’autosuficiència energètica a curt termini, però no a mitjà termini, quan ja estiga en marxa l’ampliació del port.

Segons ha explicat Martínez, com hi ha limitacions d’espai i no és possible instal·lar més aerogeneradors, s’està plantejant la possibilitat de situar torres eòliques al mar, que tindrien impacte visual. Actualment hi ha tecnologia per a construir aerogeneradors en estructures flotants i no es descartaria la possibilitat de crear un escull artificial al voltant d’aquestes torres, segons ha comentat.

Previsions de l’estudi sobre els traçats de l’accés nord

L’Autoritat Portuària de València també ha informat que espera poder tindre el 2020 l’estudi informatiu sobre els possibles traçats de l’accés nord al Port de València i que el Ministeri de Foment ha encarregat ja a la consultora Ineco per 700.000 euros. Aquest estudi serà el que precise l’import exacte i els avantatges i inconvenients dels possibles traçats. Segons el president de l’APV, ja siga amb un túnel sota el nucli urbà de la ciutat de València o sota el mar, la solució que es contemple no serà “en cap cas per superfície”.

Martínez ha defensat la necessitat de tindre previst l’accés nord davant les estimacions de creixement del port valencià, que es veurà impulsat amb la nova terminal de contenidors –en la qual Terminal Investment Ltd. (TIL), del grup MSC, invertirà més de 1.000 milions–. També s’estima un “augment del trànsit del 5%”, amb el desenvolupament de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) o amb la nova terminal de creuers, entre altres projectes.

En l’actualitat, l’accés sud del port és ja el de “major densitat de trànsit de tota Espanya”, ha advertit, per la qual cosa ha advocat per trobar la “solució menys nociva” per a l’horta i la ciutat. A més, “el Port de Sagunt serà el futur, sense cap dubte, i necessita una connexió amb el port valencià”, més enllà de la ferroviària que, quan estiga el túnel passant, serà “llançadora permanent entre Sagunt i València”.

Comparteix

Icona de pantalla completa