Els polítics valencians donen per guanyadors els líders dels seus partits al debat d'Atresmedia 

Compromís, l'únic partit sense representant al programa, titlla de "vergonyosa" l'actitud dels candidats i lamenta que no aportaren propostes ni solucions  
24 abril 2019 11:59h
Els polítics valencians celebren que es parlara del finançament autonòmic. / EUROPAPRESS

VALÈNCIA. Els partits polítics amb representació en les Corts han reaccionat al debat entre els candidats a la Presidència del govern espanyol d'aquest dimarts i han valorat l'actuació de cadascun dels seus líders. També han criticat en alguns casos la "crispació" en determinats moments i han celebrat que aquesta vegada sí que hi haguera referències a l'infrafinançament del País Valencià.

Abans d'assistir a la diputació permanent del Parlament valencià, el subsecretari general del PSPV i portaveu parlamentari, Manolo Mata, ha assenyalat als mitjans que ha quedat palés que davant "una manera molt restreta, crispada i aclaparadora de fer política, pintant un país que no val la pena ser viscut, hi ha una altra manera de parlar de les meravelles que tenim a Espanya", posant l'accent que aquest és "un gran país" que entre tots podem "tirar avant".

"[Pablo] Casado i [Albert] Rivera van donar un espectacle de crispació, d'insults i de tensió que és innecessari. Acaben beneficiant l'altra dreta que no estava i jo crec que [Pablo] Iglesias i [Pedro] Sánchez van dissenyar un país molt millor, molt més possible, amb molt més de futur", ha assenyalat.

A més, ha valorat que el president Sánchez ja no parla d'un nou model de finançament, sinó "de com resoldre l'infrafinançament valencià" i en aquest sentit "si hi ha un compromís del govern, el problema valencià tindrà una solució valenciana".

La secretària general del PPCV i portaveu adjunt, Eva Ortiz, considera que es va veure un Pedro Sánchez que "sap que el diumenge deixarà de ser president" i un Pablo Casado "amb propostes, que és el que importa als espanyols, amb unes idees clares".

"Trobem a faltar un debat de Sánchez amb Casado, encara que sabem després del que hem vist que el clar vencedor seria Pablo Casado, com hem pogut demostrar. El dia 28 ens juguem molt: enfront d'un model de president caòtic que ja està d'eixida hi ha un model de responsabilitat, serietat i honestedat que és el de Casado i el PP".

"Debat pobre que no va aportar moltes solucions"

Especialment crític amb allò vist en el debat ha sigut el portaveu de Compromís, Fran Ferri, qui ha lamentat que en alguns moments li va semblar "vergonyosa" l'actitud dels candidats i així també li ho ha transmés gent anònima per xarxes socials, al·ludint a "quatre galls barallant-se per la Presidència". "Em va semblar un debat pobre que no va aportar moltes solucions als problemes reals de la gent, un debat que poc o res haurà servit per a millorar la vida dels ciutadans de la nostra comunitat", ha agregat.

Ha indicat que ahir "per fi" sembla que "algú des d'ací els va pegar un toc i  que van nomenar el finançament dels valencians", però "cap dels candidats es va comprometre a fer res per a solucionar el problema". A més, ha assenyalat que es va al·ludir el País Valencià per a parlar de corrupció, recordant que "la corrupció no és valenciana, pertany al PP" quan va estar en les institucions.

Per al secretari general de Podem i portaveu en Corts, Antonio Estañ, es van veure "dos estils de debat: un de molt bast i molt centrat a crear soroll, que no plantejava cap proposta ni solució i un altre, el que representava Pablo Iglesias, que tant en la forma com en el fons va ser el clar vencedor".

"Sobre la qüestió territorial, va ser el que fonamentalment va ampliar el focus a partir de Catalunya. Hem insistit que la qüestió territorial no solament implica la qüestió catalana, sinó problemes com l'infrafinançament que per fi va traure el cap i ho va fer per part d'Unidas Podemos, que és també una mostra que som l'únic partit en clau estatal que pot solucionar eixe problema, ja que ens creiem la plurinacionalitat i hem vist els límits que ha tingut el PSOE quan no ha complit les seues pròpies promeses", ha dit.

Per part seua, el portaveu adjunt de Ciutadans, Juan Córdoba, ha destacat que en els dos debats ha quedat clara "la gran figura del líder nacional" Albert Rivera, que va presentar propostes per a "millorar la vida de tots els espanyols".

"Es va parlar per primera vegada de l'agenda valenciana, de l'infrafinançament, estan tots els partits sensibilitzats i especialment Ciutadans, que vol acabar d'una vegada per sempre amb l'infrafinançament valencià, serà un dels principals eixos del nou govern", ha apuntat.

next