Diari La Veu del País Valencià
Podem reclama a les Corts que es paralitze l’expulsió de l’hondurenya que va denunciar una agressió a Xirivella

VALÈNCIA. Unides Podem ha presentat a les Corts Valencianes una proposició no de llei en la qual sol·licita a la delegació del govern espanyol que paralitze el tràmit d’expulsió interposat a una jove hondurenya sense permís de residència que va acudir a la comissaria de policia de Xirivella (l’Horta Oest) a denunciar una suposada agressió per part d’un home.

La formació ha recordat que aquesta dona va acudir a la policia de la citada localitat el passat 3 de maig per a denunciar que havia rebut insults, espentes i maltractament físic per part d’un home. No obstant això, els agents no li van permetre interposar la denúncia i li van obrir un expedient d’expulsió.

La diputada d’aquesta coalició, Irene Gómez, ha recordat l’estat “preocupant” de vulnerabilitat i indefensió en què es troben les ciutadanes estrangeres en situació administrativa irregular que acudeixen a denunciar delictes; molts d’ells, agressions masclistes. Segons Gómez, en un estat democràtic de dret “haurien de prevaldre les persones i els seus drets, que són subjecte i objecte de protecció”.

Igualment, ha recordat que en l’informe del 2004 del Defensor del Poble es recomanava no obrir ordres d’expulsió a les persones en situació administrativa irregular que denuncien haver sigut víctimes d’un delicte. La parlamentària ha incidit a més que és “molt comú” que les dones estrangeres víctimes de violència masclista “no facen el pas d’acudir a denunciar perquè temen que siguen expulsades del país”. A més, diverses plataformes defensores dels drets de les persones migrants es van manifestar contra la deportació de la dona hondurenya.

Així mateix, ha afegit que el cas de la dona de Xirivella és de “gravetat”, ja que a la seua situació d’irregularitat se suma al fet que la dona d’origen estranger ve fugint de la violència interna al seu país d’origen i per tant, ha insistit, “necessita asil”. La diputada també ha apuntat que aquest cas és “la punta de l’iceberg” en el qual es troben moltes persones estrangeres, a les quals l’aparell legal “controla” abans que protegeix.

Podem demana que s’òbriga una investigació als funcionaris

Davant d’aquesta situació, Unides Podem ha sol·licitat paralitzar, a través de la delegació del govern espanyol, el tràmit d’expulsió de la jove hondurenya i que s’òbriga una investigació als funcionaris “que, vulnerant el dret fonamental a la defensa, no li van permetre fer la respectiva denúncia”.

El grup parlamentari també sol·licita que s’adopten les mesures necessàries per a establir un marc legal que garantisca en l’àmbit autonòmic que qualsevol persona estrangera víctima d’un delicte que supose un perjudici físic, mental, moral o econòmic puga rebre l’empara de totes les institucions, sense que el fet d’interposar una denúncia supose el risc d’expulsió.

També insta el govern estatal que, ja que no es reforma la Llei d’Estrangeria, promulgue una instrucció d’obligat compliment perquè les forces i cossos de seguretat de l’Estat, en cap cas, incoen expedients d’expulsió als qui acudisquen a interposar una denúncia per qualsevol tipus de delicte i sol·liciten protecció, entre altres peticions.

Comparteix

Icona de pantalla completa