Diari La Veu del País Valencià
Un perit diu que el contracte de Les Arts amb Patrocini havia de fer-se amb procediment obert al públic

VALÈNCIA (EP). Un perit, interventor de la Generalitat, ha ratificat que el contracte signat entre el Palau de les Arts de València i la societat Patrocini havia d’haver-se gestionat per un procediment obert públic i ha advertit de la falta d’expedient de contractació per als festivals de Viva Europa.

El perit ha ratificat els seus informes en el judici que se segueix en l’Audiència de València per un presumpte desfalc en Les Arts contra qui va ser director financer, Ernesto Moreno; el president del consell d’administració de Patrocini –empresa vinculada al Palau i dedicada a captar patrocinadors–, José Antonio Noguera Puchol; el conseller delegat de Patrocini Joaquín Maldonado, i l’excònsol de França a València i administrador de la societat Radcliffe –mercantil que actuava d’intermediària en les contractacions–, Pablo Broseta.

El perit ha aclarit que es van fer dos informes del Palau –a instàncies de la Conselleria d’Educació–, un al juliol de 2013 i un altre un any després. Després del primer, es van detectar una sèrie d'”incidències”, sobre les quals no sabien si tenien responsabilitat penal, i es va preguntar a l’Advocacia de la Generalitat què passava amb això. Des d’aquest organisme li van traslladar que ells podien actuar amb els seus propis mitjans i van decidir elaborar aquest segon informe.

En l’informe havien de comprovar 17 fets que havien sigut denunciats per l’extreballador del Palau Xavier Colinas en el seu denominat ‘Informe Diógenes’. Quatre d’eixos 17 fets “sí que tenien conseqüències”, ha dit, i van ser exposats en l’informe de la Intervenció “per la seua transcendència econòmica”.

En aquest sentit, el testimoni ha afirmat que la fundació del Palau s’emmarca dins del sector públic instrumental, en l’apartat fundacional, i està participada al 100% per la Generalitat. Així, el Consell li injectava anualment una quantitat econòmica determinada, ha explicat.

En total, ha recordat que Patrocini va rebre del Palau 508.040 euros tant pels serveis prestats per a la captació de patrocinadors com per l’organització dels festivals Viva Europa, ha concretat.

Ha assenyalat que el Palau, en un moment determinat, va decidir externalitzar els contractes de patrocini i es va signar un contracte per a això amb Patrocini. “Em van dir que no s’havia tramitat expedient administratiu”, ha asseverat.

I preguntat per si era necessària eixa tramitació, ha dit que “sí”. “Considerem que sí que hauria d’haver-hi hagut un procediment de contractació obert, a través de la Llei de Contractes del Sector Públic. Aquest contracte no es pot emmarcar dins dels serveis financers”, ha afegit.

D’altra banda, en relació amb Viva Europa ha manifestat que se’ls va comunicar que s’havia utilitzat un procediment negociat sense publicitat “per característiques tècniques”. Així, ha corroborat que no existia expedient de contractació.

Respecte als contractes amb Radcliffe, el testimoni ha manifestat que hi havia una “disparitat” de quantitats entre diferents pressupostos, d’una banda els de l’empresa Radcliffe, i per una altra els sol·licitats per a comparar. Preguntat per si van veure indicis de sobrefacturació, ha assenyalat que com que no tenia un plec de condicions tècniques per a valorar el preu per unitat, no van poder valorar si hi havia sobrecosts.

Comparteix

Icona de pantalla completa