Diari La Veu del País Valencià
Patrocini de les Arts va facturar 200.000 euros pel Festival Viva Europa, que va costar-ne 100.000

VALÈNCIA (EFE). La societat Patrocini dels Arts, creada per a obtindre i gestionar patrocinis al Palau de les Arts, va obtindre uns beneficis d’uns 200.000 euros per l’organització del festival Viva Europa el 2009 l’organització del qual va costar uns 100.000 euros, segons ha explicat l’exgerent de Patrocini Silvia Alonso.

L’exdirectiva ha fet aquesta declaració en qualitat de testimoni davant la secció segona de l’Audiència Provincial de València, que ha celebrat aquest dimarts la segona sessió del judici per les suposades irregularitats en la gestió del Palau de les Arts.

Segons ha admés a preguntes del fiscal, és cosina segona de la dona de Joaquín Maldonado –un dels empresaris processats en la causa– i va ser contactada per aquest el 2008 en Patrocini de les Arts.

Així, ha admés que durant els primers mesos va comptar amb l’ajuda de Rosa Ibáñez, extreballadora del Palau de les Arts i responsable de la gestió de patrocinis, que va ser acomiadada quan la direcció va apostar per l’externalització de la tasca de captació de firmes col·laboradores.

“Nosaltres –Patrocini de les Arts– féiem les nostres funcions; ells –els treballadors del Palau– no sé què feien. Jo vaig visitar la CAM i no sé si a un altre client més al costat de Rosa Ibáñez; la resta, amb Maldonado. Ella –Ibáñez– em va donar una lleu informació de com funcionava el patrocini dins del Palau”.

Viva Europa va ser, segons Alonso, “una iniciativa cultural europea per a la transmissió d’una òpera, que estava produïda al Palau de les Arts, en directe en diverses ciutats. Vam fer aquest esdeveniment per a donar projecció a la Ciutat de les Arts, amb l’objectiu d’aconseguir patrocinadors. El va organitzar Patrocini de les Arts i Viva Europa, que per a mi eren el mateix”.

Encara que en un primer moment ha assegurat que aquest festival l’abonava Patrocini de les Arts, posteriorment ha explicat que “hi havia un contracte amb el Palau de les Arts en el qual s’estipulava que pagarien les despeses, una quantitat fixa que es va establir sobre la base d’un cost estimat”.

El fiscal ha preguntat quins van ser eixos costs d’organització el 2009, a la qual cosa aquesta testimoni ha respost que “uns 100.000 euros”, però, malgrat això, Patrocini va facturar 300.000 a la Fundació del Palau de les Arts. Posteriorment, a preguntes de les defenses, aquesta testimoni ha subratllat que el festival es va retransmetre en directe en 9 ciutats de 5 països el 2009, en 43 ciutats el 2010 i en 57 el 2011.

“Vam contactar amb prop de 750 ciutats. El treball va ser complex; partíem del no-res i calia establir un full de ruta”, ha afirmat aquesta testimoni, qui ha assegurat que no va rebre cap formació per part de Rosa Ibáñez i ha defensat que Patrocini de les Arts disposava d’un local –al carrer Pascual i Genís de València– i de mitjans tècnics i humans per al seu propòsit social.

Així mateix, també a preguntes dels lletrats de la defensa, ha explicat que l’aleshores intendent del Palau de les Arts, Helga Schmidt morta el setembre passat–, “en una reunió ens va comentar l’escàs rendiment del departament de Patrocini dins del Palau”.

En aquest judici s’acusa per delictes de prevaricació, malversació de cabals i falsedat documental l’exdirector financer del Palau, Ernesto Moreno; l’empresari Joaquín Maldonado; l’advocat José Antonio Noguera, i l’excònsol de França a València i empresari Pablo Broseta, que s’enfronten a penes de 8 anys en el cas del primer i de 7 la resta.

Fins a la seua recent defunció, Schmidt va constar també com a investigada per prevaricació i malversació.

Comparteix

Icona de pantalla completa