Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià ha viscut el mes d’abril més fred dels últims 10 anys

VALÈNCIA. El País Valencià ha viscut enguany el mes d’abril més fresc dels últims deu anys amb una temperatura mitjana de 12,8 graus i el més humit des del 1981 amb una precipitació acumulada de 134 litres per metre quadrat, quasi tres vegades la que correspon a la mitjana climàtica per a aquest mes (48,9 l/m2), marcat pel temporal de llevant que va tindre lloc durant la Setmana Santa.

Segons l’avanç climatològic de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), les temperatures mínimes han sigut 0,5 graus més altes que la mitjana normal, però les màximes s’han situat 0,8 graus per davall, la qual cosa ha determinat el caràcter fred del mes.

Entre els dies 4 i 6 es van registrar les temperatures més baixes, amb gelades a l’interior de la meitat nord i valors de fins a 2,7 graus negatius a Vilafranca (els Ports). Per contra, el dia més càlid va ser el 14, quan es van superar els 30 graus en zones del litoral i prelitoral de les demarcacions de València i Alacant. Carcaixent (la Ribera Alta) va arribar als 30,8 graus.

A partir d’eixe dia, les temperatures van començar a baixar i els dies de la Setmana Santa i l’inici de la setmana de Pasqua van ser freds, amb una temperatura mitjana 2 graus per davall del que és habitual en eixa època de l’any.

Respecte a les pluges, abril va estar determinat pel temporal de llevant dels dies 18 al 22, un temporal sense precedents històrics al mes d’abril al País Valencià i que va destacar per la persistència, la intensitat i la gran extensió de l’àrea afectada, ja que excepte en les comarques del nord, les precipitacions van afectar en un moment o un altre tot el territori, a vegades amb intensitat molt forta, fins i tot localment torrencial, com va ocórrer a Xàbia la vesprada del dia 21.

De fet, eixe dia és el de major precipitació acumulada en qualsevol de les estacions meteorològiques que han estat actives a Xàbia des de la històrica riuada dels dies 1 a 3 d’octubre del 1957. Va arribar a registrar 278 l/m2 en 24 hores.

Així, ha sigut el mes d’abril més humit des del 1981 i el tercer de la sèrie històrica després d’eixe i del de 1951. A més, ha sigut l’abril més humit de les sèries, per exemple, en observatoris com Ontinyent (dades des de 1904), Torrevella (dades des de 1927), el Pinós (dades des de 1936), Xàbia (dades des de 1944), Villena i Elx (dades des de 1950) o l’Aeroport d’Alacant-Elx (dades des de 1967).

Amb l’inici de la primavera es va trencar l’estabilitat atmosfèrica que va predominar durant tot l’hivern i l’últim dia de març es va produir un primer temporal de pluges, la qual cosa, sumada al temporal del mes d’abril, ha donat lloc al fet que novament l’any hidrològic presente superàvit pluviomètric al territori valencià. La precipitació mitjana acumulada l’any hidrològic 2018-2019 al País Valencià a 30 d’abril és un 30% superior a la mitjana climàtica normal.

Comparteix

Icona de pantalla completa