Diari La Veu del País Valencià
Pactes que trenquen l’eix esquerra-dreta i acords ‘in extremis’: 539 ajuntaments estrenen alcaldia

VALÈNCIA. Aquest dissabte, 15 de juny, es van constituir 539 ajuntaments dels 542 municipis valencians. Només en tres localitats no es va produir la cerimònia perquè o bé s’han de repetir les eleccions o bé els resultats del passat 26 de maig estan judicialitzats. La resta han iniciat una nova legislatura i, després dels pactes i acords allà on ha sigut necessari, ja tenen president de les respectives corporacions locals. Alguns revaliden el càrrec, com ara Joan Ribó a València, Amparo Marco a Castelló de la Plana i Luis Barcala a Alacant. En altres casos, el camí cap a l’Alcaldia s’ha fet gràcies a pactes in extremis o acords impensables que trenquen l’eix esquerra-dreta.

A València, el pacte del Rialto, com va recordar aquest dissabte la portaveu socialista Sandra Gómez, ha permés a Joan Ribó revalidar l’Alcaldia de la capital del País Valencià. Compromís i el PSPV governaran durant quatre anys amb majoria suficient –amb 10 regidors de la coalició més 7 dels socialistes– per a seguir desenvolupant polítiques progressistes. L’entesa entre els dos partits va arribar dies abans de la constitució de la corporació aquest dissabte.

No va passar el mateix a Castelló de la Plana. Aquest divendres, hores abans del 15 de juny, el PSPV, Compromís i Podem arribaven a un acord en l’últim minut perquè la candidata socialista a l’Alcaldia, Amparo Marco, poguera revalidar el càrrec i seguir aplicat les polítiques iniciades el 2015. El pacte incloïa lleugers canvis respecte al conegut pacte del Grau de la passada legislatura: desapareix la vicealcaldia i, en canvi, s’introdueixen nou tinences d’alcaldia.

També divendres, però amb més temps com per a fer una posada en escena tan buscada com perseguida, el PP i Ciutadans anunciaven que havien arribat a un acord per a garantir que el popular Luis Barcala continuara al capdavant de l’Ajuntament d’Alacant. Els conservadors no van necessitar incloure en el pacte les reclamacions de l’ultradreta i Vox va votar dissabte el seu candidat. L’entesa entre populars i la formació taronja inclou el govern de la Diputació d’Alacant. La corporació continuarà també en mans dels populars. L’acord suposava posar fre a les aspiracions del PSPV de sumar suports per a canviar el color polític a la Diputació d’Alacant. La finalitat del conveni, segons va verbalitzar Barcala, és fer “contrapés” a les polítiques de Generalitat.

Pactes que trenquen l’eix esquerra-dreta

Després dels comicis del 26 de maig, els resultats deixaven la porta oberta que alguns partits se sentiren atrets per l’Alcaldia. L’eix esquerra-dreta semblava una entelèquia i alguns candidats es reunien amb portaveus oposats ideològicament per a intentar fer-se amb la presidència de les corporacions locals.

A Sueca havia guanyat Compromís, amb huit regidors, però el socialista Dimas Vázquez va veure l’oportunitat de desbancar Raquel Tamarit. La coalició comptava amb el suport dels dos regidors del partit independent –que havien perdut un representant– i necessitava la suma del PSPV. Malgrat que els aparells dels partits va emetre un comunicat conjunt dient que expulsarien els regidors que permeteren governs de dreta o que pactaren amb aquesta per a arribar a les alcaldies, Vázquez es va convertir dissabte en alcalde de Sueca amb els vots del PP i Ciutadans. Pocs minuts després, la direcció del PSPV a València va anunciar que obria l’expedient per a expulsar tot el col·lectiu del partit.

Durant la jornada de constitució dels consistoris es van veure altres pactes impossibles. El PP i Ciutadans van donar el seu vot al candidat d’Esquerra Unida a Muro perquè aquest siga l’alcalde de la localitat del Comtat. A Pego (la Marina Alta), era el candidat del PSPV qui aconseguia el suport de Ciutadans i el partit independent per a erigir Enric Moll alcalde.

El pacte entre Ciutadans i el PSPV també s’ha fet extensible a altres localitats i compartiran alcaldies durant els propers quatre anys a Real, Sant Antoni de Benaixéver, Daia Nova, Benejússer, Sant Joan d’Alacant, Sant Fulgenci, Castellnovo i Orpesa.

Però, també hi ha pactes complexos en el bloc d’esquerres. A la Pobla de Vallbona, l’alcalde de Compromís va revalidar el càrrec aquest dissabte després de rebre 12 vots, els de la coalició nacionalista més els del PSPV, Esquerra Unida, els independents de CUPO i els regionalistes conservadors de Contigo. A Vilallonga, Compromís també va arribar a l’Alcaldia amb el suport dels independents de Fer poble i del PP. El càrrec l’ostentarà Domingo Garcia durant dos anys i després traspassarà els poders al popular Ramón Garrigós.

Casos com el de Llíria i Godella van ser els més habituals en aquells consistoris on les forces d’esquerres necessitaven sumar per a garantir la continuïtat i han optat per la fórmula de l’alternança. A Llíria, començarà governant el socialista Manuel Civera durant dos anys i després seguirà Compromís. A Godella, iniciarà la legislatura Eva Sanchis de Compromís i cedirà la vara de comandament dos anys després als socialistes. Municipis com Alzira, Algemesí, Gandia, Alcoi i Elx han replicat el pacte del Botànic II, que permetrà que Diego Gómez (Compromís), Marta Trenzano (PSPV), Diana Morant (PSPV), Toni Francés (PSPV) i Carlos González (PSPV) tornen a comptar amb la vara de comandament a aquestes localitats, respectivament.

Quantes alcaldies té cada partit?

Després de la constitució dels consistoris, el PSPV governarà en 223 alcaldies. Els socialistes són “el partit amb més majories absolutes”, ressaltava la formació aquest dissabte en un comunicat. En total, suma 162 municipis –com ara Elda, Dénia, Mislata, Paterna, Requena, Riba-roja i Vila-real– i compta amb 2.086 regidors en tota la geografia valenciana.

Compromís tindrà les alcaldies de 69 localitats i en 35 de les quals governarà amb majoria absoluta. Localitats com Agullent, Aín, Albaida, Corbera, Pedreguer, Castelló de la Ribera, Vistabella, Xaló i Xeresa seran municipis on la coalició ha obtingut una majoria folgada com per a encaminar la legislatura en solitari. En ciutats com Alzira, Altea, Carcaixent, la Font de la Figuera, Manises, Massalfassar, Meliana, Tavernes de la Valldigna, Oliva, Catadau i Meliana, entre d’altres, la coalició ha arribat a l’alcaldia a través de pactes.

Un total de quatre municipis tindran un govern amb majoria absoluta de Ciutadans: Cabdet de les Fonts, Cofrents, Llanera de Ranes i el Castell de Guadalest. El partit de Toni Cantó ha aconseguit per majoria simple tindre un alcalde de la formació taronja en localitats com Loriguilla, Barx, Castalla i la Granja de Rocamora.

Comparteix

Icona de pantalla completa