Diari La Veu del País Valencià
L’oposició a València denuncia la limitació de les preguntes en el ple de l’Ajuntament

VALÈNCIA. Més enllà de l’esperat acord de govern entre Compromís i el PSPV, aquest divendres també deixa moments d’indignació per a les forces opositores de l’Ajuntament de València. L’oposició conformada pel Partit Popular, Ciutadans i Vox no ha ocultat la disconformitat davant algunes de les iniciatives que, segons afirmen, ha proposat l’alcalde Joan Ribó en la junta de portaveus.

Aquestes mesures, segons afirmen, consisteixen en la limitació de les preguntes de l’oposició en el Ple o la redistribució dels assessors dels grups polítics. De fet, segons ha recalcat la portaveu popular, Mara José Català, és “possible” que des del seu partit prenguen alguna “decisió judicial”, per una cosa que consideren una “falta de proporcionalitat” i “decisions arbitràries” per part de l’alcalde. “Si haguérem de seguir un full de ruta per emmordassar l’oposició, a mi no se m’ocorreria cap mesura més”, ha assenyalat María José Català.

La portaveu popular ha anunciat que s’ha limitat “per primera vegada en la història de l’Ajuntament” el nombre de preguntes escrites que poden presentar-se en el Ple. Durant les sessions plenàries, els grups municipals poden presentar preguntes en la suposada tasca de control per part de l’oposició. Aquesta mesura implicaria restringir la capacitat fiscalitzadora d’aquests grups, segons han explicat aquest matí des de l’exposició.

No obstant això, la regidora popular no ha concretat el nombre de preguntes a les quals estaran limitats PP, Ciutadans i Vox. Tot i això, María José Català explica que ho faran. La regidora popular ha relatat que en un primer moment l’alcalde ha posat sobre la taula que s’acotaren a tres peguntes per regidor i a tres per grup, però la disconformitat de la resta de grups ha provocat que decidisca ampliar aquest límit a cinc preguntes per regidor i cinc per formació. Aquesta idea tampoc ha sigut vista amb bons ulls, ja que, per a ells, suposaria una barrera més a la tasca de control des de l’oposició.

“Mai s’ha posat límit a presentar preguntes i ens sembla que limitar-ho és una vulneració dels drets fonamentals perquè els representants dels ciutadans facen una correcta tasca de fiscalització”, ha afegit la candidata. Preguntada per les raons per les quals Ribó haja pogut impulsar aquesta limitació, la candidata popular ha destacat que, a ulls de Ribó, la tasca de control que li pertoca a l’oposició “dificulta i col·lapsa alguns serveis municipals”.

Aquesta decisió, sumada a la redistribució dels assessors i de l’espai en les dependències municipals, s’afegeix al que es va anunciar la setmana passada de limitar la dedicació exclusiva als grups de govern. Això suposa que la meitat dels regidors de l’oposició percebran una retribució menor a la dels edils del govern municipal. Ara bé, des de Compromís afirmaven que aquesta postura se cenyia a una llei de rang estatal.

Ciutadans i Vox se sumen a les crítiques

Així mateix, el portaveu de Ciutadans en l’Ajuntament, Fernando Giner, també ha denunciat aquestes postures. En el seu cas, afegeix que se senten especialment perjudicats amb la redistribució dels assessors en els grups polítics. Respecte a l’acord de govern, Giner ha denunciat que no tenien “més remei” que arribar-hi, amb els precedents de la Diputació i de la Generalitat “repartint-se butaques”.

Per la seua banda, l’alcalde de Vox ha criticat que també s’han redistribuït els espais de treball i ha apuntat que el govern municipal ha “maltractat” Vox. “Tots els regidors són iguals i a nosaltres ens han tractat de manera desigual”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa