Diari La Veu del País Valencià
L’Open Arms envia una sol·licitud urgent al port de Lampedusa per a poder desembarcar 

VALÈNCIA. L’ONG Proactiva Open Arms ha fet arribar aquest diumenge a la vesprada una sol·licitud urgent al port de Lampedusa per a poder entrar i desembarcar les 107 persones que fa 17 dies que estan a bord.

“Les seues condicions psicofísiques són crítiques, la seua seguretat està en risc”, diu l’ONG en una piulada. I alerta: “Si succeïra el pitjor, Europa i Salvini en seran responsables”.

Aquesta nova sol·licitud de desembarcament a Lampedusa arriba després de l’oferiment del govern espanyol d’atracar el vaixell a Algesires. Una proposta que el capità de l’Open Arms ha considerat “inviable”, ja que suposa navegar cinc dies més fins “al port més llunyà del Mediterrani amb una situació insostenible a bord”. Així s’ha manifestat en Twitter el fundador de l’ONG, Òscar Camps, després de conéixer l’oferta de Sánchez.

17 nits sense port

L’Open Arms complia aquest dissabte, en aigües italianes, 17 nits sense port. Ho feia amb 107 persones a bord, després que a la vesprada s’autoritzara el desembarcament a Lampedusa dels 27 menors no acompanyats.

Al matí, el fundador de l’ONG, Òscar Camps, es va adreçar directament a Sánchez. “Em cauria la cara de vergonya si fos un líder polític o president del govern en aquests moments.” Així de contundent es va mostrar Camps en un vídeo publicat a Twitter. I va afegir, en referència al president espanyol: “Perdoni que el molesti en les seves vacances, però som ciutadans espanyols víctimes d’un segrest i no pirates somalis”. En el vídeo es mostrava la tensió “insostenible” que es viu a la coberta del vaixell, així com baralles “constants”.

La situació a l’embarcació s’agreuja cada hora i per això l’organització va demanar aquest divendres a la vesprada l’evacuació “urgent i immediata” de tots els ocupantsper la situació “crítica” de les “condicions psicofísiques” tant dels adults com dels menors. L’informe transmés pels psicòlegs de l’ONG Emergency qualificava la situació d'”emergència humanitària”, després de 16 dies amb desenes de rescatats a bord.

Tensió muscular, dificultat per a dormir, fatiga, sensació de perill imminent, pensaments d’autolesió i sentit de desesperació són alguns dels símptomes concrets que presentaven els ocupants, segons l’informe.

Per la seua banda, la fiscalia d’Agrigento, a Sicília, va obrir una investigació aquest divendres per segrest de persones després de la petició formal dels advocats de l’ONG catalana.

Comparteix

Icona de pantalla completa