Diari La Veu del País Valencià
“Ara veuràs, català de merda”, li digué la policia mentre l’apallissava

RedactaVeu / ACN / Roses

El jove de Cadaqués que ha denunciat que un grup de policies estatals el van apallissar durant la final de la Copa del Rei perquè duia una estelada penjant del coll, Rafa Martín, ha assegurat que durant la mitja part del partit, mentre anava cap al lavabo, els agents els van estomacar i que com únic motiu només li van dir: “Ara veuràs, català de merda!”.

Martí explica que el van llançar al terra, trepitjar la cara i que li van donar puntades de peu arreu. Martín assegura que en algun moment va arribar a “patir” per la seua vida i que, aquella nit, va estar-se ben bé cinc hores emmanillat.

Té un ull de vellut i diferents marques per tot el cos. El jove ha denunciat els fets davant els Mossos d’Esquadra.

En Rafa Martín té 26 anys i viu a Cadaqués. És soci del Barça i no sol perdre’s els partits de l’equip. Dimecres passat, va anar fins a València per animar els jugadors a la final de la Copa del Rei contra el Madrid. Però no va poder acabar de veure el partit a Mestalla.

Entre 6 i 8 policies

Segons denuncia, a la mitja part del partit la policia estatal li va donar una pallissa. Mentre anava cap al lavabo, es va trobar un grup d’agents. Ell no sap quants eren, però alguns testimonis amb qui ha parlat diuen entre sis i huit.

“Un d’ells em va agafar pel coll i només va dir-me: ‘Ara veuràs, català de merda!’; a partir d’aquí em van començar a clavar cops per tot arreu”, explica Martín.

El jove diu que els grup d’agents se’l va endur fins al furgó policial sense deixar d’apallissar-lo. “Hi va haver un moment en què m’asfixiaven tan fort que no podia respirar; jo els deia que em deixessin, que m’estava morint”, concreta.

Mentre l’arrossegaven, el jove va caure al terra i va ser aleshores quan explica que li van “trepitjar el cap”. Rafa Martín assegura que rebia “per totes bandes” i que l’única cosa que va poder fer era protegir-se i intentar demanar auxili. “En cap cas em vaig defensar”, precisa.

Cinc hores emmanillat

Aquella nit, va estar-se ben bé cinc hores emmanillat. Primer els agents de la policia estatal el van dur a comissaria, d’allà a l’hospital i després, altre cop als calabossos, on va passar la nit. L’endemà va passar a disposició judicial. Segons explica, s’hi va estar ben bé quatre hores fins que el van deixar en llibertat.

“Quan se’m van endur del camp, els policies ni tan sols em van llegir els drets; només ho van fer quan estava a dins del calabós i va arribar la meua advocada”, diu. Va ser als jutjats quan va saber de què l’acusaven: d’unes faltes per haver-se negat a identificar-se.

Martín creu que els policies el van apallissar perquè, a més de la samarreta del Barça, duia una estelada lligada al coll. “Al camp hi havia milers d’estelades, i espere que a ningú més li passés el mateix que a mi; però jo crec que va ser per això”, relata.

El jove té un ull de vellut, una rascada a la cara i marques arreu del cos. “Quan ahir vàrem arribar, vaig fer-me un altre reconeixement: tinc tot el cos macat, marques als canells i una fissura en una costella que em fa respirar amb dificultat”, explica. I hi afegeix: “Estic masegat, tinc hematomes al tòrax i contusions a les cames i als genolls”.

Amb el nou reconeixement, Martín i el seu pare han anat fins la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Roses, a la comarca de l’Alt Empordà per denunciar l’agressió. De moment, aquest és el primer pas, perquè ja han posat el cas en mans d’un advocat i dimarts vinent preveuen presentar una nova denúncia als jutjats de València.

“Estic disposat a arribar fins on calga”, explica el jove de Cadaqués. I conclou: “Vull agrair totes les mostres de suport que he rebut, i dir a aquells qui em recolzen que no abaixaré les mans i que arribaré fins el final”.

Comparteix

Icona de pantalla completa