Diari La Veu del País Valencià
El TSJCV remet el judici de Gürtel per Fitur a l’Audiència de València

Europa Press / València

La sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) s’ha declarat no competent per a celebrar el judici per la peça 3 del ‘cas Gürtel’, relativa a les contractacions per la Fira de Turisme Fitur, i ho ha remès a l’Audiència Provincial de València.

Així ho ha informat el tribunal valencià en el seu compte de Twitter, en el qual ha assenyalat que contra aquesta resolució cal interposar recurs davant el Tribunal Suprem (TS).

El TSJCV ha adoptat aquesta decisió després que Milagrosa Martínez, alcaldessa de Novelda , deixara fa aproximadament un mes el seu escó en Les Corts, amb el que la peça es queda sense persones aforades i, per tant, la competència per enjudiciar-la no tenia per què estar circumscrita al tribunal valencià.

En la peça 3 del ‘cas Gürtel’ estan processades 13 persones: Martínez; la també exconsellera de Turisme Angélica Such; Rafael Betoret, excap de Gabinet de la Conselleria de Turisme; Isaac Vidal, excap de l’àrea de Mercats i Comunicació de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT); Jorge Guarro, cap del servei de Promoció de l’agència i Ana Grau coordinadora de fires de l’AVT; Juan Bover, cap de servei d’Infraestructures Turístiques de la Generalitat; Álvaro Pérez, Pablo Crespo, Cándido Herrero i Francisco Corretja –considerats presumptes capitosts de la trama–; Isabel Jordán, exadministradora d’empreses de la trama; i Mónica Magariños, exempleada de les mateixes entitats.

Per a Milagrosa Martínez, Fiscalia sol·licita una pena d’11 anys de presó i 34 d’inhabilitació per presumpta prevaricació, malversació de cabals públics i suborn, mentre que per a Such –qui va deixar la seua acta de diputada ‘popular’ fa aproximadament un mes– requereix altres nou anys d’inhabilitació per a ocupació o càrrec públic.

El PSPV, que exerceix d’acusació popular en el ‘cas Gürtel’, varia les penes pel que fa al ministeri públic i sol·licita entre sis i 11 anys de presó per a Martínez, i entre 27 i 37 anys d’inhabilitació, així com el pagament d’una multa de quasi vuit milions d’euros; Per a Such requereix quatre anys de presó, 26 d’inhabilitació i 3,5 milions d’euros de multa.

Als processaments en aquesta peça se’ls va imputar per adjudicacions realitzades per l’AVT, entitat publica de la Generalitat, a la mercantil Orange Market –i altres societats vinculades–, que s’encarregava d’organitzar i realitzar la major part d’actes del PPCV. Les adjudicacions van ser contractes relatius a Fitur entre 2005 i 2009, i altres contractes menors.

Així mateix, estan acusats de possible duplicitats de pagaments abonats a les mercantils investigades amb anuència de les diferents autoritats i empleats públics amb funcions de redactar els plecs i criteris d’adjudicació; i d’emetre informes a la Mesa de contractació, concórrer, fer propostes i adjudicar concursos a aquestes empreses.

Comparteix

Icona de pantalla completa