Diari La Veu del País Valencià
‘Friendly Museums’, un programa per a fer més accessibles tots els museus de la Diputació de València

Els responsables de l’àrea de Cultura de la Diputació de València i dels museus que la componen han presentat aquest dijous al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) el programa ‘Friendly Museums’, un projecte que s’orienta a potenciar la inclusivitat als diferents museus i serveis de la corporació. El principal objectiu d’aquest programa és el de combatre l’exclusió social, la discriminació i la desigualtat, i afavorir la cohesió de la ciutadania a través del dret constitucional d’accés universal a la cultura.

‘Friendly Museums’, o ‘museus inclusius’, és un innovador programa que pretén avançar en la inclusió de les persones amb necessitats físiques, psíquiques i sensorials especials, però que també té en compte la perspectiva de gènere i l’atenció a col·lectius de persones en risc d’exclusió social, víctimes de la violència de gènere i d’assetjament escolar, per citar alguns exemples.

El coordinador del projecte en la Diputació de València, Pau Lagunas, ha destacat que ‘Friendly Museums’ “és un programa conjunt dels tres museus de la Diputació de València que pretén posar l’oferta cultural de l’àrea de Cultura a l’abast de tota la ciutadania, de manera inclusiva”. Així, ha afegit, “és un programa pilot que esperem que servisca com a crida perquè diferents col·lectius s’apropen a nosaltres per tal d’organitzar, crear i coordinar noves accions adaptades a les seues necessitats”. També ha volgut remarcar que “és un projecte que ja està en marxa amb accions concretes en curs, però que sobretot és un programa amb una notable perspectiva de futur”.

L’accessibilitat en el punt de vista del programa

Per la seua banda, Juan Mondéjar, president de COCEMFE-València, una de les primeres associacions que estan col·laborant amb l’àrea de Cultura en aquest projecte, mitjançant auditories d’accesibilitat als diferents museus, ha afirmat que “tenim, encara, una àrdua tasca per davant per aconseguir que l’accesibilitat siga realment universal”. Per a Mondéjar, accions com aquesta són necessàries perquè “una persona amb diversitat funcional ha de poder visitar qualsevol museu, perquè la cultura és enriquidora i és un dret universal”.

El president de COCEMFE-València ha volgut agrair el treball de l’àrea de Cultura i ha finalitzat la seua intervenció manifestant que el programa que s’ha presentat “ha de ser un primer pas de molts més per a continuar creixent”.

Un museu obert als barris

El cap de Didàctica, Exposicions i Difusió del Museu de Prehistòria de València, Santiago Grau, ha afirmat que “el museu es compromet amb el desenvolupament de tres eixos fonamentals: que la inclusió siga una filosofia compartida per tota la institució; potenciar el departament de didàctica per a crear recursos per a un espectre més ampli, i realitzar programes específics amb l’objectiu de millorar l’atenció amb les persones amb necessitats especials i, per tant, amb el públic general”.

Grau ha volgut destacar que per al Museu de Prehistòria de València “la inclusió és un treball constant i, per això, necessitem continuar treballant amb tot el nostre compromís per a assolir els nous reptes de cada dia”. Grau també ha donat compte d’un programa d’acostament cultural amb els barris del Carme i Tendetes amb diferents associacions implantades en aquest teixit urbà. Fins a un total de 50 associacions ja estan en contacte al barri. Altres treballs en la línia inclusiva del museu són activitats didàctiques per a xiquets i xiquetes dins del projecte TEA, amb materials de suport per a persones de l’espectre autista i també una aplicació per a mòbils que permetrà seguir els itineraris de l’espai ‘Món romà’ amb audiodescripcions.

Exercicis de recuperació de la memòria

Per la seua banda, Francesc Cabañes, cap de Difusió Cultural, Didàctica i Comunicació del Museu Valencià d’Etnologia, ha explicat que “el museu enfoca aquest repte entorn a dos àmbits: el canvi de paradigma del treball des de l’origen del procés creatiu i la construcció de programes específics per a facilitar l’accessibilitat de determinats col·lectius”. En paraules de Cabañes, “els museus, en el moment actual, han de començar a adquirir un altre paper en la societat ampliant els seus públics i donant resposta als col·lectius que tenen problemes per a accedir als continguts dels museus”.

Com a accions concretes, el Museu d’Etnologia ha plantejat un projecte d’evocació col·lectiva anomenat ‘La caixa dels records’, orientats a persones amb incipients problemes de memòria.

Un MuVIM inclusiu i amb perspectiva de gènere

El cap de Producció i Difusió Cultural del MuVIM, Marc Borràs, ha destacat la importància de “superar les barreres físiques que dificulten, o directament impedeixen, gaudir d’un dret universal i inalienable, com és l’accés a la cultura”. Borràs ha afirmat que des del MuVIM “portem molt de temps treballant amb accions puntuals i específiques, però amb aquest programa pilot ens podem coordinar amb la resta de museus i centres de l’àrea de Cultura per a aconseguir dissenyar productes culturals entregats a l’accessibilitat”.

Algunes importants accions del MuVIM ja porten duent-se a terme des de fa temps, com, per exemple, activitats d’Artteràpia, treballades conjuntament entre artistes i psicòlegs, orientades com a suport emocional a diversos tipologies de traumes i conflictes. La prevenció de l’assetjament o treballs que conjuguen art i didàctica orientats a la població reclusa femenina també s’han dut a terme en els darrers mesos.

Millores en l’accessibilitat dels edificis

La col·laboració amb COCEMFE-València ja ha permés unes primeres visites de voluntaris de l’associació que han testat els espais culturals dels museus des del punt de vista de la mobilitat reduïda. Amb tot, l’àrea de Cultura insisteix que aquesta primera presentació del programa ‘Friendly Museums’ permetrà tindre en breu una relació clara d’aquelles deficiències arquitectòniques dels espais culturals de la Diputació, susceptibles de poder-se millorar.

Comparteix

Icona de pantalla completa