Diari La Veu del País Valencià
El Consell multiplica per cinc les subvencions a la promoció del valencià en les festes

El Consell destinarà en 2019 300.000 euros per a subvencionar la promoció de l’ús del valencià en l’àmbit festiu. Així apareix publicat aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), que recull una resolució del 25 de gener.

D’aquesta manera, la Generalitat treballa en el seu propòsit de promocionar “activitats adreçades al foment de l’ús del valencià en el món associatiu relacionat amb les festes populars”. Aquesta quantitat, 300.000 euros, suposa multiplicar per cinc el pressupost de 2014, que va ser de 60.000 euros. En 2015 es va mantindre en els 60.000 euros, mentre que en 2016 va passar als 97.750. Després, va augmentar fins als 200.000 euros de 2017 i 2018.

Aquestes ajudes estan adreçades a subvencionar l’edició en valencià dels llibres de les festes de les Falles de les diferents poblacions, de la Magdalena, de les Fogueres i de les de Moros i Cristians. En el cas de les Falles, es convoquen 105 subvencions –25 per a València i 80 per a la resta del territori– amb una dotació total de 130.000 euros. Per als llibres de Fogueres, es convoquen 45 subvencions amb una dotació total de 60.000 euros. En la modalitat de llibres de la Magdalena, gaiates i colles, es convoquen 25 subvencions: 15 per a gaiates i 10 per a colles, amb una dotació total de 50.000 euros. Finalment, es convoquen 35 subvencions per a llibres dels Moros i Cristians amb una dotació total de 60.000 euros.

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, destaca que “la defensa i la promoció de les nostres festes més populars i arrelades com són les Falles, les Fogueres, la Magdalena i els Moros i Cristians es demostra per part del govern amb accions com aquesta”. En aquest sentit, remarca que “en l’última convocatòria del govern del PP s’assignaven 60.000 euros per a la promoció de la nostra llengua en l’àmbit festiu, una dotació realment esquifida”.

Trenzano recorda també que el govern actual ha creat “ajudes noves com les que promouen els llibrets de Moros i Cristians, que eren inexistents, o una modalitat específica per a les comissions falleres de València ciutat”, mentre que “el govern anterior no tenia en compte res d’això”. “Aquesta és una mostra més de com el govern del Botànic està al costat d’aquestes festivitats i de com bastim ponts per a cosir la gran massa social que són capaços de mobilitzar els diferents col·lectius festers”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa