Diari La Veu del País Valencià
La ministra d’Hisenda adverteix que Sánchez convocarà eleccions anticipades si no s’aproven els pressupostos

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha advertit aquest dimarts que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convocarà eleccions anticipades en 2019 si no aconsegueix aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. “Sánchez ja va dir que si no hi havia projecte de pressupostos, les eleccions se celebrarien al llarg de l’any 2019”, ha afirmat en una entrevista a TVE, on s’ha mostrat convençuda un cop més que els comptes disposaran finalment dels suports necessaris per a prosperar. El primer examen als pressupostos tindrà lloc el dia 13 de febrer, quan es votaran les esmenes a la totalitat que presenten els grups de l’oposició i on l’executiu espanyol hauria de comptar amb els vots de les formacions independentistes per a fer-los prosperar.

Aquestes declaracions es produeixen l’endemà que el president d’ERC, Oriol Junqueras, es mostrara partidari de rebutjar els pressupostos de Sánchez perquè l’executiu espanyol no ha fet cap dels gestos que li demanaven les formacions independentistes. El PDeCAT també ha rebutjat per ara donar suport als comptes. Sense el seu suport, no podran eixit endavant.

Preguntada per aquesta qüestió en una entrevista a TVE, Montero s’ha mostrat clara: “Aquesta és una qüestió que competeix exclusivament al president”, ha dit, però “la meua impressió és que el president complirà el que va dir fa unes setmanes, quan va establir que si no hi havia projecte de pressupostos, les eleccions se celebrarien al llarg de l’any 2019, i crec que aquesta qüestió és el que té al cap”.

En tot cas s’ha mostrat convençuda que els pressupostos comptaran amb els suports necessaris. “Crec que aquestos pressupostos tindran capacitat de conciliar acords per a la seua tramitació i que les formacions polítiques el dia de la votació majoritàriament es pronunciaran a favor”, ha dit, tot i que ha admés que no té “garanties” que així serà així.

En aquest sentit ha tornat a fer una crida a Ciudadanos, perquè, segons ha afirmat, els comptes incorporen moltes de les seues reivindicacions. “No se m’acudeix per què una força política no donaria suport a aquestos pressupostos tret que tinga un interés partidista i electoralista”, ha dit.

Ábalos contradiu Montero

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dimarts que “en cap cas” el govern espanyol pot vincular l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat a la convocatòria d’eleccions generals perquè “seria restar importància als pressupostos” i a les “ganes de barallar-los”.

“Aquesta és l’oportunitat que té el govern [espanyol] d’activar un projecte polític”, ha insistit Ábalos, qui en un fòrum organitzat pel diari Las Provincias a València ha recordat que la convocatòria d’eleccions és una “prerrogativa que té el president del govern”.

“Els pressupostos són bons, fins i tot fent abstracció de la seua autoria. Als catalans ‘d’Espanya ens roba’ els costarà molt dir que no davant l’aportació de l’Estat; als qui volien augmentar les pensions, incrementar el reconeixement als dependents o el salari dels funcionaris també els costarà molt dir que no”, ha agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa