Diari La Veu del País Valencià
Compromís calca el reglament de primàries de 2015: llistes obertes amb llocs reservats

L’executiva nacional de Compromís ha donat llum verda al reglament de primàries que servirà per a triar les persones candidates a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques previstes per a maig de 2019. Després de setmanes de negociació, el text ha quedat pràcticament igual al que va servir per als comicis de 2015. Després de l’acord entre les direccions dels tres partits que conformen la coalició, cada formació política haurà d’aprovar la proposta en els seus òrgans de direcció per a posteriorment que la Trobada de Compromís que se celebrarà el 9 de febrer valide definitivament el reglament.

El reglament consensuat aquest divendres calca el de 2015. Així, les eleccions primàries de Compromís seran obertes a tota la ciutadania resident al País Valencià que siga major de 16 anys. Els militants i simpatitzants que s’inscriguen en les primàries participaran en la votació que permetrà triar les persones candidates i ordenar-les segons la preferència dels participants en el procés. Si bé, aquest ordre no serà del tot fidel a les votacions ja que es mantenen les quotes per a garantir la “representativitat” del Bloc, Iniciativa i Els Verds. “La proposta de reglament de primàries incorpora garanties de paritat i pluralitat en la conformació de les llistes, perquè totes les sensibilitats puguen estar representades, responent a l’esperit de defensa de la igualtat i la diversitat política que caracteritza a Compromís”, assenyala la coalició en un comunicat.

Les votacions de les candidatures es podran fer de forma virtual i presencial en les meses electorals que seran habilitades pels diferents col·lectius locals de Compromís. Tot i que el calendari del procés de primàries encara no s’ha definit, fonts de la negociació assenyalen el cap de setmana del 9 i 10 de març com la data assenyalada. Pràcticament la resta de mes de març és inhàbil amb la Magdalena i Falles i abril és ja temps de precampanya.

La Comissió Executiva de Compromís ha volgut assenyalar que aquesta proposta de reglament “ha estat fruit d’un procés de diàleg i entesa entre les diferents parts que conformen la coalició per aconseguir un document de consens que òbriga de nou un procés de primàries participatiu i radicalment democràtic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa