Diari La Veu del País Valencià
Mas: ‘L’escenari més probable és convertir les eleccions en un referèndum’
ACN / Barcelona

El president explica al rotatiu francès que s’està preparant la llei de consultes de tal manera que no sigui fàcil recórrer als tribunals, però si el Govern espanyol ho prohibeix “quin camí ens queda als catalans?”, s’ha preguntat. Llavors, segons Mas, l’única via seran les eleccions al Parlament que són “necessàriament legals”. “Si no hi ha cap altra possibilitat transformarem les eleccions en referèndum. Encara que no sigui el millor escenari. Tot i que pel president aquest no és la opció més desitjable, sí que admet que “malauradament és l’escenari més probable”.



Mas no ha volgut concretar quan es podrien celebrar aquestes eleccions plebiscitàries i ha insistit en el seu compromís d’acordar la data amb la resta de partits catalans. Això sí, ha recordat que el seu calendari té un punt i final, el 2016, l’any que s’acaba l’actual legislatura. El president ha apuntat que les eleccions a les Corts espanyoles, previstes per la tardor del 2015, podrien donar un “avantatge estratègic” a Catalunya perquè augura que cap partit tindrà majoria absoluta al nou Congrés que n’isca. “El PP perdrà el govern o perdrà la majoria absoluta”, ha afegit.



Preguntat per si prefereix una Catalunya independent fora de la UE o una Catalunya espanyola dins d’Europa, Mas ha dit que no pot respondre aquesta qüestió i que cal veure què passa amb el cas d’Escòcia. Tot i així, s’ha mostrat convençut que “Europa no trobarà la manera de fer eixir aquests països, aquestes economies i aquests pobles”.



Mas ha defensat que no anés dimarts passat al Congrés a defensar la petició del traspàs de la competència per convocar referèndums perquè se sabia que el resultat de la votació seria negatiu i, llavors, des de Madrid s’endurien la imatge que el president de la Generalitat havia perdut i s’havia acabat el procés. “Jo em reservo pel futur. Hi ha altres maneres d’arribar a un referèndum”, ha assegurat.



En aquest context, ha explicat que Catalunya ha arribat a la conclusió que ha de fer un referèndum per decidir el seu futur polític davant l’evidència que no hi ha cap altra via per millorar l’autogovern. Segons Mas, Catalunya té capacitat de gestionar els serveis però no té ni els diners ni la capacitat legislativa.



També en referència a Europa, en una entrevista a France Info que s’ha emès aquest divendres, el president ha negat que aquests processos sobiranistes puguen amenaçar Europa i ha afirmat que “si Europa esclata no serà per això sinó perquè no ha estat capaç de construir una unitat política”.



En la mateixa entrevista a la ràdio francesa, Mas ha explicat que la seva previsió és que el Parlament aprove la Llei de consultes al setembre i ha afirmat que si aquesta llei està en vigor convocarà la consulta, encara que no tinga un valor jurídic immediat com tindria un referèndum. En cas que el resultat de la consulta fos favorable a la independència, Mas assegura que seurà a la taula amb el Govern espanyol per començar a negociar i ha avisat que si prèviament no es consulta els catalans és “impossible negociar”.



Preguntat per si creu que la majoria dels catalans està a favor de la independència, Mas ha respost que a nivell personal creu que sí però no n’està segur. Per aquest motiu, ha refermat la necessitat de celebrar una consulta.



Tot i que per a Rajoy el procés ha acabat, Mas ha defensat que el poble de Catalunya no dóna la qüestió per tancada hi ha insistit que el 80% dels catalans volen una consulta encara que PP i PSOE la rebutgen. 


Comparteix

Icona de pantalla completa