Diari La Veu del País Valencià
La comissió sobre el finançament del PSPV i del Bloc acorda per unanimitat emprendre accions legals contra qui no acudisca

La comissió d’investigació de les Corts sobre el finançament electoral de PSPV i Bloc entre 2007 i 2008 ha acordat aquest dimecres per unanimitat emprendre accions legals contra els compareixents que no hagen acudit malgrat tindre constància que han rebut la notificació en la qual se’ls cita. Es tracta d’una reacció causada per les reiterades absències a aquesta comissió.

El president de la comissió, el diputat de Podem César Jiménez, ha recordat que els citats tenen l’obligació de comparéixer i ha fet al·lusió a l’article 502 del Codi Penal. El ‘popular’ Rubén Ibáñez ha demanat, a més, que es facilite als membres de la comissió l’estat de les notificacions als compareixents com a mesura de “transparència” i que s’explique com s’han efectuat.

Fa una setmana ja es va advertir sobre la possibilitat d’estudiar accions legals, després que durant les sessions de la comissió no s’hagen presentat nombrosos compareixents. L’última a no acudir ha sigut l’exalcaldessa de Dénia (PPCV) Ana Kringe, que estava citada en la sessió matutina d’aquest dimecres i que no ha acudit per quarta vegada.

Els grups s’han referit a aquest assumpte en la roda de premsa posterior a la Junta de Síndics, en la qual Podem ha explicat que ha elevat dos escrits a la Mesa de la comissió en què sol·licita que les Corts “emprenguen les accions legals corresponents” contra aquelles persones que, havent sigut requerides per aquesta comissió, no hagen comparegut. A més, proposa posar aquestos casos en mans del Ministeri Fiscal per si es deduïra un delicte de “desobediència a l’autoritat”.

També demana que es trasllade als grups parlamentaris la necessitat de col·laborar, en la mesura que siga possible, amb els serveis jurídics de les Corts per a aportar les dades de contacte de les persones que han de comparéixer en la comissió, mentre no es resolga la petició feta a la Delegació del govern espanyol perquè facilite eixes dades.

“Un atemptat contra la serietat de la comissió”

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha assegurat que li consten justificants de recepció de citacions “que no s’han volgut obrir” i en altres casos els citats han posat “excuses pelegrines per a no acudir a declarar”. Estañ ha explicat després de la Junta de Síndics que l’objectiu és que la comissió puga actuar “amb normalitat”, perquè les absències reiterades són “un atemptat contra la serietat” d’aquest òrgan. A més, ha indicat que entén que la comissió pot resultar “molesta” pel seu objecte, però ha recordat que la seua creació i el pla de treball van ser aprovats pels altres grups, als quals ha demanat “buidar ombres de dubte” sobre la seua col·laboració.

Des del PPCV, la portaveu adjunta, Eva Ortiz, s’ha qüestionat per què en totes les comissions “es convoca a les persones i no hi ha cap problema” amb el citats, mentre que sí que n’hi ha en la que investiga el finançament del PSPV i del Bloc. En aquest sentit, ha qualificat de “molt sospitós” que persones que han acudit a altres comissions no participen en aquesta. Per aquest motiu, donarà suport a “qualsevol iniciativa que tinga a veure amb això”. Ortiz ha recordat que el seu partit ja va demanar verbalment en l’última reunió d’aquesta comissió que s’actuara contra les persones citades que no acudeixen a les Corts i ha considerat que hauria de ser una cosa automàtica”, ja que està regulat en el reglament de la Cambra.

“Alguna cosa estem fent malament”

D’altra banda, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha apuntat que “potser els citen malament o es fa amb urgència” i que “alguna cosa estan fent o estem fent malament” en aquesta comissió amb les citacions. Segons ha relatat Mata, l’exdirectora general de Consum en el Ministeri de Sanitat en 2008 i excandidata socialista a l’Ajuntament d’Alacant, Etelvina Andreu, que estava citada en aquesta comissió, li “va telefonar plorant perquè estava en la revisió d’un tumor” i li va assegurar que va rebre la citació la vesprada del dia que hauria d’haver comparegut al matí.

Mata ha indicat que “una cosa és desobeir una autoritat”, com ho són les Corts, i una altra desobeir “reiteradament i amb una manifesta voluntat de desobeir”, cosa que ha de ser “explícita”. El representant socialista també ha dit que una de les compareixents d’aquesta vesprada va contactar amb ell indignada perquè li va arribar un burofax de les Corts en què faltava el full amb el dia i l’hora de la citació i que a l’exministra de Medi Ambient Cristina Narbona “se la va citar un dia que tenia una altra comissió”.

També ha comentat que, segons ha llegit, Ana Kringe l’han citada tres vegades a l’Ajuntament de Dénia, on “no viu ni se l’espera”. “Aquesta és l’única de les deu o dotze comissions que té aquest problema” amb les notificacions, ha indicat Mata, qui ha considerat que “no serà un problema exclusivament dels compareixents”, encara que desconeix “de qui és la responsabilitat”. Preguntat sobre si les Corts han d’anar a la Fiscalia per aquestes absències, el portaveu socialista ha afirmat: “Que hi vagen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa