Diari La Veu del País Valencià
L’Ordenança de Mobilitat de València incorpora una disposició per a protegir el taxi davant els VTC

El regidor de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, ha anunciat que l’Ordenança de Mobilitat de València inclourà una disposició addicional on es recull que el consistori “vetlarà per al compliment de la proporció entre el taxi i els VTC (Vehicle de Transport amb Conductor), tal com recull el decret llei del govern estatal i la llei del taxi, aprovada en 2017”. Per tant, l’Ajuntament es compromet a vetlar pel compliment de la proporció d’un VTC per cada 30 taxis quan les competències del taxi passen de la Generalitat als municipis. Així ho ha expressat el regidor després de la primera reunió de la mesa de treball amb el sector del taxi, que ha tingut lloc aquest dijous, qui també ha apuntat que han de veure com s’assumeixen eixes competències i quins recursos necessiten.

Aquesta mesa ha comptat amb la participació de set entitats del taxi, però està oberta al fet que se n’incorporen més. Es dotarà d’un calendari de treball on s’analitzarà tota la situació sobre l’arribada de les empreses VTC a la ciutat i, a més, es treballarà en com es desplegarà i regularà el compromís del consistori per a fer complir amb la proporcionalitat, ha indicat Grezzi. Les reunions d’aquesta mesa seran periòdiques i la pròxima està prevista per al mes de febrer, un mes en què l’Ordenança de Mobilitat de la ciutat s’exposarà públicament i entrarà en el període d’al·legacions. És a partir d’ací quan “el sector del taxi també podrà aportar algunes qüestions per a millorar el text”, ha indicat Grezzi, per a diferenciar entre “qui fa un transport públic i qui fa transport discrecional de viatgers, que són els VTC”.

El president de la Federació Sindical del Taxi de València, Fernando del Molino, ha agraït la disposició de la Regidoria de Mobilitat Sostenible i la implicació amb tots els sectors “que ens està permeten contrastar el que necessitat la societat sobre el taxi i el transport discrecional de viatgers”. A més, ha indicat que “a poc a poc s’arribaran a les mesures que necessiten els dos sectors per a estar diferenciats i evitar eixa captació deslleial de clients que hi ha a altres ciutats”. Del Molino ha expressat el seu convenciment que “el treball que està fent l’Ajuntament amb el sector del taxi és molt positiu” i ha dit que espera “que aquesta mesa de treball siga efectiva”.

Des de la Federació Sindical del Taxi també ha destacat altres mesures que es podrien aplicar per a fer complir la proporcionalitat, com ara que hi haja un registre de tots els serveis que es fan per part de els VTC o que no puguen estacionar a la via pública. Al mateix temps, i davant l’augment de les llicències VTC, del Molino ha exposat que es podria obligar els VTC que “estiguen geolocalitzades perquè no puguen estar pegant voltes, congestionant el trànsit i evitar eixa captació il·legal” de clients.

El president d’aquesta federació ha indicat que al País Valencià hi ha “321 VTC, però poden arribar a les 1.000 o 1.200 segons es resolga una sentència judicial”. En eixe sentit, ha indicat que si del taxi hi ha 4.700 llicències, legalment haurien d’existir només unes 150 VTC per a complir amb la ràtio. “Esperem que la societat entenga que aquestes aplicacions no aporten res nou i simplement venen acompanyades amb explotació laboral, frau fiscal i captació irregular, entre d’altres”, ha dit del Molino.

Per la seua banda, Ismael Arráez, president de l’Associació Gremial del Taxi de València, també ha agraït el comportament del consistori valencià i el poc de temps que han tardat en fer la convocatòria. “Entre tots hem de ficar cadascú al seu lloc i el VTC no és un transport de servei urbà, les hem de tornar al seu origen, que és el transport interurbà”, ha dit Arráez, qui ha demanat al regidor Grezzi que “en aquesta ocasió, pel total descontrol que hi ha als carrers, es done més urgència que mai”.

Comparteix

Icona de pantalla completa