Diari La Veu del País Valencià
Podem i Esquerra Unida es donen un temps per a repensar la seua situació electoral

El temps és or i en política encara ho és més si està prevista la celebració d’unes eleccions. Així, mentre per als ciutadans la cita amb les urnes el proper mes de maig encara els queda lluny, per als partits polítics, en canvi, és un esdeveniment que ja tenen present tots els dies. L’elaboració d’una campanya electoral comporta maldecaps, intenses hores de reunions, negociacions, estudi de propostes, elecció de candidats i tancament de llistes, entre d’altres. És a dir, una llarga carrera de fons si volen atrapar tots els vots possibles.

En els darrers dies, ja s’han anat coneixent algunes incògnites que fins ara havien romàs amb total secretisme, com ara que María José Català serà la candidata del PP a l’Ajuntament de València, que el de Ciutadans serà Fernando Giner o que Enric Morera també es presentarà a les primàries de Compromís. S’esperava també que aquest dimecres 15 de gener Podem i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) anunciaren finalment l’oficialitat del seu acord per a presentar-se conjuntament a la Generalitat.

No obstant això, les negociacions estan allargant-se més del previst. Les dues formacions d’esquerres han decidit canviar l’estratègia de negociació i aparcar per uns dies la negociació, malgrat que la intenció era accelerar-les per tindre la candidatura tancada “al més prompte possible”. De fet, segons explica el diputat de Podem César Jiménez a Diari La Veu des d’aquest dilluns s’han organitzat diverses reunions i “estan confiats que hi haurà entesa”.

El que també avança Jiménez és que la persona que liderarà aquesta candidatura serà Rubén Martínez Dalmau i que, per descomptat, la secretària de coordinació d’EUPV, Rosa Pérez, també tindrà un lloc molt alt en la llista. “El fet que Dalmau serà el número u era una cosa que EUPV va acceptar i que no va generar cap disputa. Pérez, en canvi, al principi va exigir una posició bastant alta, però de segur que tindrà un bon lloc”, indica el parlamentari de la formació morada. Així mateix, Dalmau ja va assegurar en la roda de premsa de la seua candidatura que la Presidència d’un Botànic II no tindria per què estar ocupada pel partit més votat.

Aquesta futura confluència electoral es va posar en el punt de mira quan EUPV va titllar “d’humiliant” la proposta que el partit de Pablo Iglesias els va traslladar. Aquest qualificatiu no va semblar bé a Podem, especialment perquè la formació liderada per Garijo ho va traslladar directament als mitjans. “No pensem que fora humiliant, però estem disposats a parlar de com compatibilitzar els seus interessos i els nostres per al final arribar a un acord en benefici de la societat, donant una oferta electoral en clau progressista i disposada a participar en aqueixa reedició del Botànic”, indica Jiménez.

D’altra banda, fonts d’EUPV asseguren que després de 48 hores intenses de negociacions no han aconseguit ni tan sols establir un preacord i que, per tant, a hores d’ara “no es veuen capaços d’anar més enllà”. Així mateix, aquestes fonts aclareixen que damunt de la taula s’han posat diverses ofertes i que no hi ha res tancat. Així, els propers dies, la formació liderada per Garijo convocarà una executiva per a analitzar la situació i prendre una decisió. “La nostra voluntat és arribar a una confluència. Hem fet xicotets avanços però necessitem parar”. L’entorn de la coordinadora també explica que si finalment se signa un acord, aquest no podrà tirar endavant sense el vistiplau de les bases.

“Estendre les polítiques del Botànic”

L’arribada de Vox al parlament andalús ha desnonat l’esquerra del govern. De fet, Moreno Bonilla va ser investit aquest dimecres amb majoria absoluta gràcies als vots del seu partit (26), de Ciudadanos (21) i de Vox (12). És precisament aquest escenari el que volen evitar Podem i EUPV després dels comicis valencians i reeditar el pacte del Botànic. No obstant això, Jiménez reconeix que la seua formació “ha trobat a faltar algunes iniciatives” durant aquesta legislatura i que, per això, el seu objectiu anirà més enllà de les polítiques que el PSPV i Compromís han desenvolupat. Tot i que ambdues formacions comparteixen punts en comú, en les negociacions encara no s’han posat damunt de la taula “propostes concretes”, segons asseguren fonts consultades.

Comparteix

Icona de pantalla completa