Diari La Veu del País Valencià
Gómez argumenta que la falta de projecte impedeix avançar en el soterrament de vies a València

Aquest dimarts ha continuat la guerra de xifres per a valorar el projecte de pressupostos de l’Estat i el PSPV i Compromís a la ciutat de València han tret les seues cartes per a parlar del túnel passant i les obres de soterrament de les vies ferroviàries al centre de la ciutat, un tema molt demandat per la ciutadania des de fa temps. Així, si bé l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), ha subratllat que hi ha hagut una “una reducció del 50% del pressupost”, dels 94 milions als 60 milions d’euros, i s’ha produït un endarreriment de les obres fins a 2021; el plantejament de la tinent d’alcalde, la socialista Sandra Gómez, ha exposat que es contempla una inversió de 2.164 milions d’euros en diferents anualitats fins a 2026 i ha reiterat “el compromís del govern de Sánchez amb el canal d’accés del Parc Central”.

“Són els millors pressupostos que un alcalde de València podria desitjar”, ha dit Gómez, qui ha continuat dient que “el govern municipal sap que a dia de hui s’està redactant el projecte d’execució del canal d’accés”. En eixe sentit, la també candidata socialista a l’Alcaldia ha dit que “l’únic que s’ha fet és ajustar els pressupostos a la realitat, als temps administratius”, ja que “fins que no es tinga el projecte d’execució no es poden posar els diners d’execució”. Al mateix temps, ha expressat que “intentar fer entreveure que s’ha dilatat el canal d’accés per voluntat política no és cert i no obeeix a la realitat”.

Gómez ha valorat el projecte de PGE d’una forma positiva, ja que “per primera vegada posen la ciutat en el punt que es mereix” i han destacat que “feia anys que no rebíem eixa dedicació”. Així, la tinent d’alcalde ha ressaltat que s’ha multiplicat per nou el pressupost respecte a 2018, ja que s’han passat dels 54,70 milions als quasi 482 milions d’euros, el que, per a Gómez, “demostra el compromís pels valencians”. A més, ha ressaltat la condonació del deute de la Marina de València per part de l’Estat, d’aproximadament 370 milions d’euros, un fet que “permetrà continuar sense el problema de l’endeutament”.

El transport valencià als PGE

Pel que fa als pressupostos per a l’Autoritat Metropolitana del Transport de València, Gómez ha assenyalat que “tots els pressupostos de vegades tenen errors, inclús els de la Generalitat”, després de recordar que hi haurà una esmena als pressupostos estatals perquè queden reflectits els 38 milions d’euros demanats i no només els 10 milions que n’hi ha en el projecte. Gómez ha expressat que “hi ha coses que s’han pogut quedar fora per errades humanes”. A més, la tinent d’alcalde ha ressaltat la partida per a la millora dels trens de rodalia, que passa dels 9 als 174 milions d’euros, “davant les queixes pel servei”. Així mateix, per a l’alta velocitat es destinaran 116 milions d’euros, enfront dels 36 milions d’euros dels pressupostos de 2018.

Al mateix temps, la socialista ha fet balanç excloent el deute de la Marina per a subratllar que hi ha hagut un augment del doble de la inversió al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a la ciutat de València. “Si els pressupostos del PP de 2018 només dedicaven 54 milions d’euros a la ciutat, el govern de Sánchez dedica 108 milions d’euros a València, el que és el doble de l’any anterior”, ha ressaltat Gómez. Un increment en la partida per a la ciutat que Gómez ha explicat que va dirigit a la redacció del projecte de l’accés nord, al Centre Logístic Intermodal de la Font de Sant Lluís, a la nova terminal de passatgers del port i a adequar les parcel·les de la ZAL, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa