Diari La Veu del País Valencià
El Museu de Belles Arts de València es reforça amb un consell científic d’assessorament

El Museu de Belles Arts de València ha constituït el consell científic d’assessorament museològic, que servirà de suport a la direcció del museu en els assumptes relacionats amb el contingut científic i artístic. El consell científic serà un òrgan consultiu permanent del museu que participarà en decisions sobre la programació d’exposicions, l’adquisició d’obres d’art i totes aquelles qüestions i matèries que per la seua transcendència així ho aconsellen, detalla la Generalitat en un comunicat. El consell científic està compost per Román de la Calle, Amadeo Serra, Rafael Gil, Joan Aliaga i Joaquín Bérchez.

Aquest divendres s’ha celebrat la primera reunió, a la qual han assistit també la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i la directora del Museu, Margarita Vila. La direcció general de Cultura i Patrimoni ha posat en marxa el consell científic amb l’objectiu de situar el Museu de Belles arts de València “en la línia dels museus d’excel·lència científica”. Aquest consell és un pas previ a la modificació del Decret 211/1991, d’11 de novembre, que estableix i regula els òrgans de gestió del museu.

La primera reunió del consell ha servit per a posar en comú les principals necessitats del museu com a personal específic, autonomia de la institució, infraestructures d’accessibilitat a l’edifici i difusió de la col·lecció. A més, els membres del consell han abordat el calendari de les pròximes exposicions del museu. Així doncs, la pinacoteca treballa en la mostra representativa sobre la producció artística de Vicente López Portaña amb quadres propis que conserva el Belles Arts i uns altres procedents d’altres institucions. També es realitzarà l’exposició Art Valencià, que servirà per a mostrar la col·lecció de pintures que té el museu dels segles XIX i XX i d’autors com Muñoz Degrain, Fillol, Sorolla i Benlliure, entre d’altres.

A la fi d’any està prevista Ars Pública, una exposició realitzada en col·laboració amb la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que mostrarà el reflex de les infraestructures (ponts, camins, ferrocarril) en l’art des del XV fins a l’actualitat. En la reunió s’ha distribuït informació sobre altres possibles exposicions perquè els membres del consell científic valoren l’oportunitat d’incloure-les en la programació anual del museu.

Els membres del consell

Entre els membres del consell científic es troba Román de la Calle, catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art de la Universitat de València-Estudi General, assagista i crític d’art. Ha exercit la direcció de diverses institucions culturals, com ara el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MUVIM) i la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. També, Amadeo Serra, catedràtic en el Departament d’Història de l’Art a la Universitat de València. La seua docència i investigació tenen com a temes principals la història de l’arquitectura i de l’urbanisme i la història de l’art de la Baixa Edat mitjana. A més, Serra ha estudiat les relacions artístiques entre Itàlia i l’estat espanyol en els segles XIV i XV a través de figures com ara el cardenal Gil de Albornoz o l’arquitecte Guillem Sagrera.

Per la seua part, Rafael Gil és catedràtic d’Història de l’Art i director del màster de Cultura Visual Contemporània a la Universitat de València. És autor de llibres sobre Francisco de Goya, Asensio Juliá, col·leccionisme privat a València, la col·lecció de l’Ateneu Mercantil de València, l’escultura pública a València, el Museu del Tèxtil i el patrimoni artístic de l’interior valencià.

El consell científic també inclou Joaquín Bérchez, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de València i acadèmic de l’Acadèmia de Sant Carles de València. És autor de diverses publicacions centrades en la història de l’arquitectura i les arts figuratives dels XVI a XVIII. Així mateix, Joan Aliaga és professor d’Història de l’Art en la Facultat de Belles Arts a la Universitat Politècnica de València. Aliaga ha escrit llibres, articles sobre la pintura valenciana medieval i moderna, el gòtic internacional i el gòtic valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa