Diari La Veu del País Valencià
La Policia garantirà el caràcter festiu de la cavalcada més multitudinària de les Magues de Gener

Més de 500 persones formaran el seguici de la cavalcada de les Magues de Gener, que aquest diumenge recorreran el centre de la ciutat de València. Per quart any consecutiu, la cercavila amb què es culmina la Festa de la Infantesa acabarà el recorregut a la plaça de l’Ajuntament, on Llibertat, Fraternitat-Sororitat i Igualtat seran rebudes per l’alcalde de València, Joan Ribó.

“És una cavalcada que defensa els drets humans i els principis de la democràcia”, emfatitza Cristina Escrivà, la coordinadora de la Festa de la Infantesa que organitza la Societat Coral el Micalet. Malgrat el missatge de llibertat, fraternitat i igualtat que proclama la cercavila, un altre any grupuscles ultres com Defenem Valéncia (sic) i partits d’extrema dreta com España 2000 han tornat a convocar els simpatitzats, a través de les xarxes socials, per a intentar boicotejar la festivitat d’aquest 13 de gener.

Tot i l’amenaça d’intentar deslluir amb proclames i símbols feixistes la cavalcada –l’any 2018 militants d’España 2000 van exhibir banderes, van fer salutacions franquistes i van cantar himnes feixistes–, la seguretat està garantida amb un dispositiu policial “similar” al de l’any passat, han asseverat des de la Delegació del Govern espanyol a aquest diari.

La setmana passada va tindre lloc la Junta de Seguretat Local, on es va abordar la cobertura policial per a celebrar la cercavila aquest diumenge i, tal com va demanar el president del Micalet, Tonetxo Pardinyas, des que es va presentar aquesta quarta edició, des del departament que dirigeix el socialista Juan Carlos Fulgencio s’han mantingut reunions amb l’organització de la cavalcada per a traslladar-los “tranquil·litat”, han apuntat les mateixes fonts.

La directriu que s’ha donat als agents que han de vetlar per la seguretat i el desenvolupament de la cavalcada de les Magues de Gener és que “s’ha de defensar el caràcter festiu i lúdic de la festa, on participaran, majoritàriament, xiquets”, van indicar des de la delegació del govern espanyol al País Valencià. I, de fet, aquesta edició, que començarà a les 11.30 hores des del Parterre de València, serà la més multitudinària de totes les que s’han celebrat, ja que desfilaran més de 500 persones “i la demanda de participació creix”, destaca Cristina Escrivà. “La festa arriba en un moment molt bo”, relata la coordinadora, perquè “tenim una cavalcada exportable, on estem visibilitzant les dones”, ressalta la responsable de la cercavila.

La Festa de la Infantesa, tal com se celebra actualment, beu de la “tradició”, indica Escrivà, de la mateixa cavalcada que va tindre lloc a València en 1937, una festa que “no va seguir perquè es va perdre la democràcia”, afegeix. En tot cas, amb la perspectiva d’haver passat 82 anys des d’aquella festa impulsada pel govern republicà, les Magues de Gener actuals –que enguany encarnaran la regidora Pilar Soriano, la professora Beatriu Cardona i l’activista Maria Escalona– “són una inspiració, perquè la festa d’ara està enfocada per a la infantesa del segle XXI”, apunta Cristina Escrivà.

Així, més de mig miler de persones ompliran els carrers cèntrics de València aquest diumenge. Els feixistes “són 30 i nosaltres 500”, relativitza Escrivà. Per tant, “no ens preocupa”, sosté la coordinadora del Micalet, perquè “les persones demòcrates hem de focalitzar les coses cap a allò positiu”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa