Diari La Veu del País Valencià
Manises retira les plaques amb simbologia franquista que encara hi havia a 120 edificis

L’Ajuntament de Manises (l’Horta Oest) ha completat la retirada de les plaques amb simbologia franquista que encara hi havia a 120 edificis de la localitat, una vegada acabats els tràmits i terminis legals des de l’aprovació de la iniciativa en el ple. Es tractava de més d’un centenar de plaques del Ministeri d’Habitatge franquista amb l’escut de la Falange localitzades en diferents punts de la ciutat que encara no havien sigut retirades pels propietaris de les comunitats d’habitatges, segons detalla el consistori en un comunicat.

Aquesta retirada s’ha realitzat en compliment de la Llei de Memòria Històrica, que estableix que “les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”.

Després de l’aprovació de la resolució en 2016, Manises va elaborar, amb la participació de la ciutadania, un inventari amb les 158 plaques del Ministeri d’Habitatge franquista que hi havia a la ciutat. El consistori va informar després els propietaris dels corresponents blocs perquè les retiraren, a més d’indicar-los que, si no ho feien, els tècnics municipals procedirien d’ofici.

La Regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Manises ha recaptat els informes jurídics pertinents per a dur a terme aquesta acció. Finalment, en desembre es van retirar tots aquestos símbols il·legals.

“La nostra obligació és fer complir la legalitat vigent i no permetre que tants anys després de la mort del dictador encara seguiren presents 158 insígnies amb símbols commemoratius de la dictadura a la nostra ciutat”, ha reivindicat la regidora Pilar Gómez, per a qui “es compleix amb una reivindicació històrica i justa de molts veïns i veïnes de Manises”.

Comparteix

Icona de pantalla completa