Diari La Veu del País Valencià
El 90% dels contractes que es van signar en 2018 van ser temporals

2018 ha sigut l’any de la recuperació de l’ocupació després de la crisi. De fet, l’atur als països de l’Eurozona se situa al 7,9%, el nivell més baix des d’octubre de 2008, coincidint amb l’inici de la crisi. Després d’arribar a superar el 12% l’any 2013, moment en què es va arribar a les xifres més altes, el percentatge d’aturats als països de l’euro ha baixat progressivament fins als nivells actuals.

Tot i la millora, la temporalitat en els contractes continua sent un dels principals problemes als quals s’enfronten el mercat laboral valencià i estatal. De fet, segons les dades del Comité Econòmic i Social, el 90,5% dels contractes que es van signar al mes de desembre al País Valencià van ser temporals. En total, el darrer més de l’any es van signar 152.323 contractes, dels quals 137.879 van ser temporals i només 14.444, indefinits.

Aquesta xifra augmenta al 93,1% si es té en compte l’any sencer. I és que en 2018 només el 6,9% de tots els contractes signats al País Valencià van ser indefinits, segons les dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE, per les seues sigles en castellà). Segons la mateixa font, en 2018 es van signar un total de 2.012.287 contractes, un 2,6% més que en 2017.

Els sindicats, encara que celebren el descens continuat de l’atur, insisteixen mes rere mes en la necessitat de corregir la temporalitat en les contractacions. En aquest sentit, des de CCOO alerten que la majoria de la contractació que es fa al País Valencià és estacional, ja que el percentatge de contractes indefinits sobre el total en desembre és del 9,5% –enfront de l’11,2% en novembre–, la qual cosa “mostra la característica estacional del tipus de contractació”.

En la mateixa línia, UGT insisteix que “les dades mostren la necessitat de plantejar mesures que incidisquen de manera real en la qualitat en l’ocupació” perquè les polítiques dissenyades per a fomentar i incrementar la contractació indefinida “són insuficients i repercuteixen sobre el creixement de la contractació parcial indefinida”. En aquesta línia, des del sindicat consideren que la “inestabilitat” del mercat de treball i les prediccions que apunten a un “possible alentiment econòmic encara sense confirmació fan imprescindible prendre mesures per a estimular el creixement i l’ocupació tant a nivell autonòmic com nacional i, principalment, europeu”.

Per això els sindicats consideren imprescindible derogar la reforma laboral, que, segons ells, ha afavorit un augment de l’ocupació precària. Així mateix, insisteixen que cal incrementar la cobertura de prestacions.

A més de la reforma laboral, un dels motius que agreuja la temporalitat en el mercat laboral –en el cas concret del País Valencià– és el fet que el sector serveis és el que normalment lidera la creació d’ocupació. De fet, en desembre l’atur va baixar en major mesura en Serveis, amb una reducció de 4.103 aturats, fins als 249.854; seguit d’Agricultura, on va baixar en 148 persones, fins als 11.876 aturats. En canvi, en la Indústria l’atur va pujar en 408 persones i en la Construcció, en 299 persones.

Des del Consell celebren també la recuperació de l’ocupació, però són conscients que encara queden qüestions a millorar. Al respecte, el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, va assenyalar el passat dia 3 de gener, en conéixer les dades de l’atur, que 2019 “serà un any on haurem d’esforçar-nos encara més per a incentivar la millora de la qualitat i l’estabilitat dels llocs de treball; on haurem de parlar i debatre sobre quin és el futur del treball que volem, i on haurem de prioritzar, sobretot, les persones per a enfrontar amb èxit els reptes de futur que ens esperen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa