Diari La Veu del País Valencià
Una trentena d’exministres d’UCD, PSOE i PP demanen que es pose en llibertat Zaplana

La Fundación España Constitucional, constituïda per exministres d’UCD, PSOE i PP, ha demanat aquest dimecres que es tinguen en compte els “principis humanitaris” i es pose fi a la presó provisional de l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, donada la gravetat del seu estat de salut.

En un comunicat que signen quasi una trentena d’exministres que ara no exerceixen activitats polítiques la citada Fundació fa constar la seua preocupació per la salut de Zaplana, que ha complit set mesos en presó preventiva, incondicional i sense fiança al centre penitenciari de Picassent (l’Horta Sud) com a investigat per la seua presumpta implicació en delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació en el marc del cas Erial.

“Els principis humanitaris han de ser tinguts en compte en qualsevol situació jurídica i més, com en el present cas, tractant-se d’una presó preventiva, és a dir, sense que haja recaigut cap sentència”, subratllen. A més, argumenten que els informes mèdics ressalten unànimement la gravetat de la malaltia de Zaplana i “el perill de mort immediata”.

La Fundació entén que han de seguir-se els consells dels professionals sanitaris a l’atenció dels quals es troba el malalt, les decisions dels quals “han sigut plenament confirmades per la Societat Espanyola d’Hematologia”. També “prega i recomana” que, d’acord amb el protocol normal en aquestos casos, la seua dona siga autoritzada per a estar al costat de Zaplana en l’habitació de la clínica. A més, la defensa ha sol·licitat la seua posada en llibertat en cinc ocasions donat el seu estat de salut.

Per a la Fundació, la possible irreversibilitat de la situació obliga al fet que aquestos principis humanitaris siguen considerats per la jutgessa encarregada del cas, “tot això sense perjudici que es diluciden en el moment en què procedisca les responsabilitats que corresponguen”.

Signen el comunicat Eduardo Serra –que és el president de l’entitat–, Abel Matutes, Ana de Palacio, Ángel Acebes, César Antonio Molina, Cristina Alberdi, Cristina Garmendia, Esperanza Aguirre, Ignacio Bayón, Jaime Lamo de Espinosa, Jesús Sancho, Josep Piqué, Julián García Vargas, María Antonia Trujillo, Marcelino Oreja Aguirre, Rafael Arias-Salgado i Soledad Becerril, entre d’altres.

La Fundació España Constitucional va sorgir per a valorar les arrels comunes que comparteixen els espanyols, principalment la llengua comuna, la cultura i la història, així com per a reforçar la cohesió a través de la defensa de la Constitució i de les institucions que la mateixa estableix i per a promoure el coneixement de la cultura espanyola en l’exterior.

Comparteix

Icona de pantalla completa