Diari La Veu del País Valencià
Medi Ambient tomba el projecte d’Intu Mediterrani

La Conselleria de Medi Ambient tomba el projecte d’Intu Mediterrani per qüestions mediambientals segons va avançar dimarts a la nit Eldiario.es. Segons han explicat fonts de la Conselleria, encara no hi ha cap resolució ferma, però sí que s’ha engegat un tràmit d’audiència prèvia dirigit a l’Ajuntament, en aplicació de l’article 50.4 de la LOTUP, que permet declarar inadmissible la sol·licitud per haver-se dictat un pronunciament ambiental desfavorable en un pla anàleg al que ara es presenta.

En aquest document es planteja a l’Ajuntament la possibilitat d’inadmissió del projecte en el procés d’avaluació ambiental de la proposta d’ordenació del Sector Terciari Intu Mediterrani en els termes plantejats pel promotor. A més, s’obri tràmit d’audiència prèvia a la resolució, perquè el promotor al·legue i aporte el que considere oportú. Segons han explicat des de Medi Ambient, Intu té 10 dies per a presentar al·legacions.

El procés continua obert, ja que una vegada passat el període d’al·legacions es dictarà una resolució en la qual es dictaminarà si finalment el projecte s’inadmet o no. Aquesta és la segona vegada que l’informe mediambiental que emet el departament d’Elena Cebrián frustra les aspiracions de l’empresa britànica i del consistori de Paterna per a instal·lar el macrocentre comercial al terme municipal de Paterna, al costat del paratge natural de les Moles.

Tal com va passar la primera vegada, el document de Medi Ambient conclou, entre altres qüestions, que la solució proposada per l’empresa britànica continua sent incompatible amb el traçat de la CV-35. Per a tractar de salvar aquest problema, en juliol, el promotor britànic va presentar un nou projecte de centre comercial en el qual reduïa un 25% la superfície respecte al plantejament inicial per a tractar d’adaptar-se a les exigències de la Generalitat i aconseguir fer realitat el macrocentre comercial i d’oci, que ocuparia un bon terreny del paratge municipal protegit de les Moles.

Tot i les modificacions, entre les quals proposava fer un parc a les Moles, i comptar amb el suport explícit de l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, el projecte s’ha tornat a topar amb la negativa de Medi Ambient. El posicionament sobre la conveniència o no d’un macrocentre comercial com el que proposa Intu Mediterrani ha provocat tensions entre els membres del Consell. Tot i això, totes les conselleries per les quals havia de passar el projecte abans de ser aprovat o denegat van insistir que “si es complia la normativa” Intu Mediterrani podria ser una realitat.

Des de l’empresa britànica han denunciat en reiterades ocasions que el Botànic està fent lleis explícites contra el projecte. En concret es refereix al Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova) i el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Túria, dues normatives que limiten, d’una banda, la superfície comercial que pot haver al territori i, de l’altra, estableixen una protecció especial a les Moles –entre altres terrenys– que impedeix la construcció en eixa zona. Des del Consell sempre s’ha negat que es faça cap norma amb l’objectiu d’impedir un projecte concret i han reiterat que aquestes dues lleis estan en marxa des de fa anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa