Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa que investiga la visita del papa a València ajorna les declaracions dels imputats

La titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de València ha ajornat sense data els interrogatoris als investigats per les presumptes irregularitats relacionades amb l’organització de la visita del papa Benet XVI a la ciutat en 2006, que havien de començar la setmana vinent. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià , la decisió ha sigut adoptada després de la petició de la defensa perquè es practiquen proves pericials i testificals així com la incorporació de determinats documents al procediment.

El jutjat no ha fixat de moment una nova data per als interrogatoris i ha decidit prendre declaració en primer lloc, en qualitat de testimonis, als agents del Cos Nacional de Policia responsables de la investigació.

La jutgessa que investiga possibles delictes de prevaricació administrativa, malversació i frau a l’Administració en els contractes previs a la visita del papa va fixar un calendari per a les declaracions entre el 15 de gener i el 7 de febrer de 2019, entre elles l’expresident de la Generalitat Francisco Camps i l’exconseller Juan Cotino.

També consten com a investigats –abans imputats– l’exvicepresident del Consell Víctor Campos; el bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero, i el representant legal de la fundació V Trobada Mundial de les Famílies, Francisco Javier Jiménez.

Completen la nòmina d’investigats el secretari de l’Arquebisbat i membre del patronat de la fundació, Antonio Corbí; el membre del patronat, exregidor del PP a l’Ajuntament de València i exalt càrrec de la Generalitat Enrique Pérez Boada i l’aleshores secretària general de la V Trobada Mundial de les Famílies, Henar Moliner.

La ronda de declaracions dels investigats –n’hi ha un total del huit en la causa– començava el 16 de gener amb Escudero. Cotino, el 6 de febrer, i Camps i Campos, un dia després, concloïen les compareixences.

La causa, oberta en juliol de 2016, té el seu origen en la peça separada del cas Gürtel remesa a València pel titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, José de la Mata.

Aquest jutge es va inhibir en favor dels jutjats de València en relació amb una peça que ampliava la investigació sobre les contractacions de la Fundació des de la seua constitució, en gener de 2005, fins a la seua extinció, en març de 2014.

En ella s’investiguen suposades irregularitats en les adjudicacions per part de la Fundació que va organitzar la visita de Benet XVI a València en juliol de 2006; concretament, si eixes adjudicacions es van realitzar sense respectar les normes generals de contractació, sense concurs ni concurrència pública. En febrer del passat any es va acordar la consideració com a investigats de Camps i de la resta d’exalts càrrecs, si bé fins a novembre no es va fixar la data de la seua declaració, que ara es posposa.

Segons es va informar en el seu moment pel TSJ, a aquestes diligències es va unir una peça separada del cas Vaersa, que s’investigava en Instrucció 15, per la qual cosa també es va informar que serien cridats a declarar com a investigats els exdirectors de Vaersa Enrique Simón i Felipe Espinosa Bolaños.

La magistrada havia requerit informes pericials a diversos organismes i documentació a empreses i administracions. Així, va acordar citar els investigats una vegada rebuts i estudiats els informes i documentació rebuda, i després d’escoltar els testimonis.

Comparteix

Icona de pantalla completa