Diari La Veu del País Valencià
Vora 5.000 persones troben feina a través de València Activa des de 2016

La gestió de València Activa ha permés que des de la seua aparició 4.842 valencians hagen trobat una ocupació, ja siga a través dels centres de Barris per l’Ocupació, l’Agència d’Ocupació, els plans o els tallers d’ocupació. Aquesta marca de l’Ajuntament de València, que engloba les polítiques de desenvolupament i ocupació i que va aparéixer en 2016 amb el govern de la Nau, ha col·laborat a reduir la desocupació a la ciutat, segons ho ha indicat aquest dimarts la regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, qui ha recordat que en 2015 aquesta era la principal preocupació de la ciutadania, amb 69.035 aturats. Ara, amb dades de desembre de 2018, la xifra d’aturats arriba als 53.528, la qual cosa ha suposat una reducció del 22,47%.

Els centres de Barris per l’Ocupació han augmentat progressivament durant aquestos tres anys fins a arribar als 13 centres, deu fixes i tres itinerants pels pobles de València. En els pròxims mesos un nou centre obrirà al barri de la Malva-rosa per a ajudar el veïnat en la cerca d’ocupació i en la seua inserció laboral. Gràcies a les orientadores d’aquestos centres, com ha indicat Gómez, s’ha aconseguit la contractació d’un total de 1.963 persones de les 6.117 ateses, la qual cosa implica que “un de cada tres usuaris que han rebut orientació han trobat un treball”.

Per la seua banda, a través de l’Agència d’Ocupació de València Activa, 751 persones han sigut contractades en els quasi dos anys d’existència. Al respecte, la regidora ha destacat “la labor de cohesió social fonamental” que fa l’agència, mitjançant la inserció laboral de persones amb més dificultats per a trobar una ocupació, com ara persones joves sense experiència, persones de més de 50 anys, dones amb càrregues familiars i persones que provenen d’entorns desestructurats. Així mateix, Gómez ha subratllat que, gràcies als plans i tallers d’ocupació, un total de 1.625 persones han sigut contractades directament a través del consistori. D’aquestes, 1.043 eres joves, i 582, persones majors i aturats de llarga duració.

Al mateix temps, la també tinent d’alcalde de l’Ajuntament ha exposat que 12.390 han participat en els programes de formació al llarg d’aquestos tres anys i que 1.875 han sigut ateses als punts d’atenció a l’emprenedor, que assessora en qüestions legals, fiscals i laborals, entre d’altres. A més, Gómez ha recordat altres programes desenvolupats per la seua àrea, com per exemple el programa Reactivem, que connecta propietaris de negocis històrics de València que no troben en el seu entorn una persona que vulga continuar desenvolupant-lo amb nous emprenedors que tenen interés. En aquestos casos, “la possibilitat d’èxit s’incrementa perquè accedeixen a empreses viables”, ha dit Gómez, qui ha apuntat que en un any i mig 29 empreses han sigut transmeses amb èxit.

Centre d’emprenedoria social a Benicalap

La regidora de l’àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible ha aprofitat també la roda de premsa per a anunciar que aquest dimecres s’obri un centre d’emprenedoria social en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV) al barri de Benicalap. Aquest centre, que s’ubica en un barri que es posiciona per damunt de la mitjana de la ciutat en taxa d’ocupació, donarà cabuda a 80 persones desocupades o amb interés a emprendre un projecte social perquè d’ací a dos anys puguen posar en funcionament una empresa de caràcter social.

Així, Gómez ha explicat que l’Ajuntament i la UPV tutoritzaran aquestos usuaris per a consolidar els seus projectes, que, a més, serviran per a donar treball a gent del barri i “millorar les oportunitats d’ocupació del barri”. “Ajudarem que València siga una ciutat amb més oportunitats”, ha ressaltat la regidora, qui també ha apuntat que ajudaran amb recursos materials i econòmics els projectes d’aquest nou centre.

Comparteix

Icona de pantalla completa