Diari La Veu del País Valencià
El PSPV planteja l’augment de l’IBI per als grans propietaris de vivenda de València

VALÈNCIA. Des del grup municipal socialista a l’Ajuntament de València es vol dinamitzar el mercat mobiliari de la ciutat per a la pròxima legislatura amb un pla “ambiciós”, en paraules de la portaveu socialista al consistori i primera tinent d’alcalde, Sandra Gómez, qui aquest dilluns ha presentat la campanya ‘València sense límits’, que en no res comença a rodar pels barris de la ciutat. Aquesta iniciativa marca el full de ruta que seguirà el programa electoral del PSPV per a les pròximes eleccions municipals i busca promoure que la ciutadania participe en la pròxima fita electoral per a evitar, així, la pujada de l’extrema dreta a l’hemicicle valencià. I és en eixe full on l’habitatge pren força dins de la proposta socialista, amb un pla de mobilització de la vivenda buida de la capital del Túria.

La candidata del PSPV a l’Alcaldia ha plantejat la necessitat de promoure “incentius positius per a particulars” perquè posen les seues vivendes en lloguer, així com un augment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) a grans propietaris “per a evitar l’ús especulatiu”. Sobre aquesta proposta, Gómez ha indicat que estarà adreçada als grans propietaris, “aquells que, per exemple, tinguen més de deu” habitatges, perquè els posen a disposició del mercat i puguen ser llogats o comprats.

En eixe sentit, Gómez ha manifestat “la preocupació” dels socialistes per l’augment del preu de l’habitatge a València, tant en venda com en lloguer, i ha ressaltat la necessitat d’adoptar mesures “per a pal·liar aquesta situació i garantir l’accés a un habitatge digne”, que “no és un luxe sinó un dret”. Al respecte, la candidata socialista ha considerat que l’Ajuntament ha d'”usar les eines que hi ha al seu abast” i ha recordat la seua defensa de mesures que exigeixen el màxim legal d’habitatges públics i socials en els nous desenvolupaments de la ciutat, com, per exemple, en el cas del PAI de Benimaclet, on van tindre discrepàncies internes amb els seus aliats al govern municipal.

A més, la campanya impulsada pels socialistes proposa executar un pla d’habitatge públic que permeta reduir els problemes d’accés, especialment de joves i classes mitjanes treballadores, i un pla contra els apartaments turístics il·legals que “evite problemes de convivència i la pujada del preu dels lloguers”. A aquest respecte, Gómez ha apuntat que també es vol fer entendre als propietaris els avantatges del lloguer de llarga estada enfront d’altres tipus de lloguer.

Pla d’estacionament per a residents

‘València sense límits’ també posa l’accent sobre el tipus de mobilitat que plantegen des de la formació socialista, una àrea que en l’actualitat està dirigida per Compromís dins de l’Ajuntament de València i on recentment també s’han comprovat certs desacords entre els dos grups municipals arran de la nova Ordenança de Mobilitat. Al respecte, i com ha ressaltat Gómez, des de les files socialistes volen promoure “un gran acord per a un nou model de mobilitat a la ciutat amb l’objectiu de recuperar espai públic per a la ciutadania i substituir progressivament els mitjans de transport contaminants per mitjans més ecològics”.

Així mateix, el PSPV proposa un pla d’estacionaments per a residents que permeta crear carrers “més accessibles, més amables i que done solució als problemes d’aparcament”, així com iniciatives que garantisquen “el dret a caminar per la ciutat de forma segura”. Al mateix temps, Gómez ha destacat la voluntat d’una millora de la xarxa d’autobusos EMT “per a augmentar la freqüència i acabar amb les deficiències en els nostres barris”, i un pla d’impuls al cotxe elèctric que “complemente les mesures de foment de la bicicleta i les noves formes de mobilitat sostenible”.

Pel que fa al benestar de la ciutadania, aquesta guia socialista proposa universalitzar l’educació de 0 a 3 anys garantint que tots els xiquets tinguen una plaça pública; acabar amb el dèficit de places en centres de dia i residències de majors; completar el mapa de col·legis i instituts de la ciutat, i garantir que tots els barris tinguen el seu centre de salut. En ocupació, àrea que encapçala Gómez al consistori, destaca dins d’aquest full de ruta la intenció de crear la primera agència de desenvolupament local de l’Estat centrada en la desigualtat laboral de les dones, a més d’ampliar els plans d’ocupació específics per a joves, parats de llarga durada i majors de 55 anys.

‘València sense Límits’ resumeix el model de ciutat que Gómez defensa per a la capital valenciana en la seua primera campanya com a candidata a l’Alcaldia de la ciutat, “un projecte que mira al futur” i “que deixa arrere l’immobilisme i l’especulació”. La campanya busca, així mateix, una ciutat “més neta”, amb “més Policia Local en els barris que tenen problemes de convivència” i amb “més parcs, jardins i espais comuns ben mantinguts”. Aquest dimecres la campanya arranca a Benicalap, dijous arriba a Malva-Rosa i progressivament recorrerà tots els barris de la ciutat per a donar a conéixer les propostes del PSPV a tota la ciutadania.

Comparteix

Icona de pantalla completa