Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat obri un expedient informatiu al negoci de criopreservació previst a Riba-roja de Túria

La Generalitat ha obert un expedient informatiu a l’empresa Cecryon, que ha anunciat l’obertura a Riba-roja de Túria (el Camp de Túria) de les primeres instal·lacions d’Europa que permeten criopreservar un cadàver, per a “evitar que acabe en un frau al consumidor”. Així ho ha assegurat aquest dilluns el director general de Comerç, Natxo Costa, qui ha indicat que les conselleries d’Economia i de Sanitat s’han coordinat per a inspeccionar l’empresa, que encara no ha començat la seua activitat, i obrir un expedient informatiu d’ofici sobre aquest tema.

Cecryon ofereix criopreservar el cadàver del client almenys durant cent anys fins que la tecnologia permeta retornar-li la vida, un servei que costa 200.000 euros més IVA si s’abona al comptat i que pot finançar-se a través d’una companyia d’assegurances. Segons ha assenyalat a EFE Javier Tapia, directiu de l’empresa, encara no s’ha signat cap contracte mercantil i encara s’està condicionant el centre, que es finança amb inversió dels socis. “Atenem la premsa però no estem realitzant activitat ni cap publicitat”, ha assenyalat Tapia, qui ha agregat que no es pot obrir un expedient sobre una empresa “abans que comence la seua activitat mercantil”. Segons Tapia, “anem de cara, de front. Estem encantats de facilitar el contracte mercantil dels clients, que deixa clar què es pot fer, tot en lletra gran perquè siga conscient de la decisió que pren”.

El director general de Comerç ha assenyalat que per ara “és una activitat que no està en marxa. Sembla ser més fum que foc i simplement els tenim en el radar per a comprovar que en tot moment compleixen la normativa, tant en la preservació de cadàvers com en la informació al consumidor”. Segons ha explicat, la inspecció es va realitzar d’ofici a finals del passat any i no després d’una denúncia, sinó després d’informar alguns mitjans de comunicació de l’obertura d’aquestes instal·lacions.

En elles es van personar inspectors d’Economia i de Sanitat per a comprovar què pretenen posar en marxa i “controlar que complisquen en tot moment amb la legalitat vigent”. Segons ha explicat Costa, en aquestos moments l’empresa no té activitat i, segons ha pogut comprovar la inspecció, la instal·lació “no compleix amb els requisits per a aquesta suposada criopreservació”. Costa exposa que no veuen “molta probabilitat d’estafa” perquè l’empresa ha anunciat uns preus “que la majoria dels ciutadans no pot pagar, amb la qual cosa no estaríem parlant en cap cas de cap mena d’alarma social”.

A més, afegeix, l’empresa informa en la seua pàgina web que no existeix la tecnologia adequada per a la descongelació, amb la qual cosa “si arribat el cas algú signara eixe contracte, per descomptat frau al consumidor no hi ha hagut perquè ja li estan informant que no existeix la tecnologia”. Per això, ha reiterat, “estem un poc en el radar, vigilant que no es puga produir l’estafa però tenint en compte que no podem sancionar empreses que no realitzen activitat”.

Costa ha indicat que s’ha fet un requeriment a l’empresa perquè informe sobre quin és l’objecte de la seua activitat, encara que aquesta ja els ha facilitat tota la seua documentació legal. “Els tenim sota control i si al final l’activitat és lícita, es podrà fer, i si no compleix amb la normativa, no la podran realitzar i es prendran les mesures oportunes arribat el moment”, ha subratllat el director general de Comerç.

L’acta signada per un inspector dels serveis territorials de Comerç i Consum assenyala que Cecryon “encara no ha començat la seua activitat” i tampoc disposa de “fullets publicitaris ni de tancs o càpsules de criogenització” i assenyala que esperava rebre el primer prototip el 14 de desembre de 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa