Diari La Veu del País Valencià
Salvador insta els sindicats a repensar la vaga de FGV i nega que Puig puga garantir-los un augment salarial

Els sindicals d’UGT, CCOO, SIF i SCF de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) han convocat per a aquest dimarts 8 de gener una concentració de treballadors a la plaça de Manises per a reclamar que Presidència de la Generalitat mitjance en la solució a les aturades que desenvolupen des del mes passat. Durant la concentració preveuen que des de Presidència se’ls done una resposta sobre si la Generalitat es compromet a complir les reivindicacions dels treballadors que faça que puguen acabar amb la vaga que afecta el servei de Metrovalencia des d’abans de les vacances de Nadal, entre les quals s’inclou un augment salarial.

Les jornades de vaga van començar el 14 de desembre, coincidint amb l’engegada del servei de metro nocturn. Els treballadors lamenten que amb la posada en marxa d’aquest servei –que consideren necessari– no s’han vist millorades les seues condicions laborals, tot i que el nou horari sí que afecta negativament la seua conciliació familiar i laboral. Els treballadors també protesten perquè asseguren que no hi ha negociació del conveni col·lectiu. “Portem des de l’any 2010 perdent salari”, assegura María Ángeles Pérez, secretària general del sindicat ferroviari SCF. Pérez explica que l’any 2010 els treballadors van perdre un 5% del salari i, després, amb l’ERO de 2012, es va perdre un 10%. A tot això cal sumar “tota la congelació salarial que hi ha hagut en els darrers anys i, a més, també s’han perdut alguns complements en acords”.

La consellera d’Habitatge, María José Salvador, i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, van rebre els representants dels treballadors en una reunió on els van explicar que el que demanen no és possible en aquestos moments. Segons van explicar els consellers als treballadors i va reiterar dilluns la consellera Salvador als mitjans de comunicació, la llei d’estabilitat pressupostària, impulsada per l’exministre popular Cristóbal Montoro, impedeix aquesta pujada salarial que demanen els treballadors. “Si aquest govern incrementara el 10% del salari als treballadors de FGV, estaria cometent un frau de llei. I això, evidentment, aquest govern no ho farà”, va remarcar Salvador.

Després d’aquesta reunió, les jornades de vaga han continuat i, ara, els treballadors han posat les esperances en Presidència per a solucionar el conflicte. Aquestes esperances, però, les va soterrar Salvador, qui va assegurar també dilluns que “la qüestió del 10% és impossible. Tant de bo parlant amb el president de la Generalitat això es poguera resoldre però el president de la Generalitat tampoc pot prendre eixa decisió”.

“Es pot empatitzar amb les qüestions que estan reivindicant els treballadors perquè FGV va patir un ERO molt dur durant l’etapa del govern del PPCV, i no només això sinó que, a més, van haver de renunciar a un percentatge del seu sou per tal de garantir llocs de treball i evitar més acomiadaments en l’empresa”, assegura Salvador. Tot i això, ha demanat “certa reflexió als sindicats de FGV”, perquè assegura que es poden “negociar moltes coses” però que la recuperació salarial “no és possible”.

L’augment salarial, indispensable per a desconvocar la vaga

María Ángeles Pérez, representant dels treballadors per part del sindicat SCF, lamenta la rotunditat de les afirmacions de la consellera i assegura que l’augment salarial “és una condició indispensable per a desconvocar la vaga”. Tot i això, insisteix que no cal que siga un augment del 10% de colp. De fet, lamenta que en l’anterior conveni col·lectiu que van signar es va pactar un augment salarial progressiu del 2% que no s’ha complit. Ara el que volen és que això s’incloga en el nou conveni i que es complisca.

Des de SCF consideren que la qüestió de la llei d’estabilitat pressupostària és relativa, ja que en altres ocasions sí que s’ha acceptat la pujada salarial. Pérez posa d’exemple el cas de Correus, ja que, després de mesos de protestes, els treballadors van aconseguir un augment salarial del 9%. “El que no pot ser és que s’augmente el servei del metro, que això afecte les condicions laborals dels treballadors i que es faça a cost zero”, remarca Pérez. La sindicalista assegura que tenien esperances en la resposta de Presidència però que després de la rotunditat de les paraules de Salvador dubta que les seues reivindicacions es facen realitat.

Per ara, els sindicats han convocat aturades en diferents franges horàries els dies 7, 8, 11, 12, 13, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27, 28 i 29 de gener a València, i els dies 6, 7, 8, 12, 213, 18, 22, 28 i 29 a Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa