Diari La Veu del País Valencià
L’alcalde pedani de la Punta assegura que la ZAL és un procediment especulatiu i anuncia que recorrerà

L’alcalde pedani de la Punta, Ignasi Vázquez Tatay, ha assegurat aquest dijous que la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), impulsada novament per la Generalitat i l’Ajuntament de València, és un procediment “irracional i especulatiu que no serveix al propòsit que s’explicita en públic” i ha advertit que la societat civil buscarà “emparament als tribunals” per a corregir “els errors dels nostres polítics”.

Per això, ha anunciat que, encara que no pensa dimitir, suspén les seues tasques “d’assistència a funcionaris i a reunions polítiques en senyal de protesta”. A més, destinarà íntegrament la compensació que rep en aquest càrrec d’alcalde pedani a “contribuir en les despeses econòmiques del futur contenciós administratiu en contra del nou pla especial de la ZAL”. L’alcalde pedani demana als qui s’oposen al pla que “alcen la veu” i que “aporten el seu granet d’arena en la lluita contra l’hegemonia informativa que pretén exculpar els responsables directes”.

A més, suplica als responsables polítics “clemència” per a la Punta, “que es paralitze la tramitació actual del Pla de la ZAL per a no reviure el tortuós camí que ja portem 20 anys caminant cadascú com pot, sobrevivint”. “Si la política no és capaç d’il·luminar aquest obscur passatge de la història valenciana, no queda més que encomanar-nos a la penosa via judicial per a corregir els errors dels nostres polítics”, avança, i afegeix que “ara, en precampanya electoral, la Punta torna a ser irrenunciable per a Compromís; els recorde que ells han tingut gran part de responsabilitat en la seua tramitació”.

Així ho afirma en una declaració institucional facilitada per l’associació Per l’Horta, un document en què admet que “és certa la responsabilitat de reprendre el pla anul·lat reiteradament pels tribunals fou del govern del PP de 2014, però el govern del Botànic, en el qual participen PSPV-PSOE, Compromís i Podem, ha d’assumir la responsabilitat política de continuar amb la seua tramitació”.

“En l’aprovació han tornat a intervindre els tres governs: central, autonòmic i local. En cap cas s’ha donat cap capacitat d’intervenció ni a l’alcalde de la Punta, ni als veïns directament afectats, ni a altres sectors de la ciutadania valenciana que han expressat la disconformitat amb el pla”, critica Vázquez.

Utilització del territori com a mercaderia

L’alcalde pedani creu que “s’ha utilitzat el territori i tot el seu valor com a mera mercaderia per a tapar els errors dels nostres polítics” i lamenta que “en cap cas s’ha valorat el desallotjament forçós del veïnat de la Punta, la violació de drets humans i la pèrdua de patrimoni per al futur de tota la societat”. “La identitat i coherència pròpies, els segles de saviesa i la cultura popular dipositats en la Punta estan en clar perill d’extinció”, adverteix.

Per a l’alcalde pedani de la Punta, “la pèrdua que ha suposat la destrucció de la partida agrícola, els seus camins, sendes, els centenars d’anys d’enriquiment de la terra, les seues famílies i cultura només és comparable amb el que suposaria per a Granada que un il·luminat enderrocara l’Alhambra per a construir un aeroport o qualsevol altra ocurrent infraestructura”. “Què seria de Granada i del seu turisme sense l’Alhambra?”, es pregunta.

“Benefici privat d’especuladors del territori”

Vázquez denuncia que “es planifique el futur de la Punta i de València amb idees del segle passat que condemnen el poble a la seua deshumanització urbana”. A més, assegura que “l’aprovació d’aquest pla obliga la ciutat de València a perdre la seua tan preuada muralla verda d’horta”. “Tots els valencians es veuran privats dels beneficis de l’horta periurbana del sud de la ciutat i, a canvi, els especuladors del territori tindran el seu benefici privat”, adverteix.

“Si l’únic argument explícit és que s’ha d’aprovar el pla perquè només es va anul·lar per defecte de forma, jo els dic que veig el mateix fons i les mateixes formes en el pla i en els polítics; formes que segueixen violant els drets de les famílies que tenen arrels a la Punta”, denuncia. “Aquest és l’aspecte que més m’ofén com a alcalde de la Punta, com veí i com a descendent d’expropiats”, descriu.

Dit tot això, manifesta que “si els responsables polítics a l’Ajuntament i a la Generalitat tenen la voluntat expressa de fer una ZAL a la Punta, no hi ha més a dir sobre el fons de la qüestió”. “Només [cal] que assumisquen davant la història el pes de les seues decisions”, sentencia.

Comparteix

Icona de pantalla completa