Diari La Veu del País Valencià
La Unió critica la lentitud del Consell en l’eradicació de ‘Xylella fastidiosa’ i en el pagament de les ajudes

La Unió de Llauradors i Ramaders ha criticat aquest dijous “la lentitud” de l’Administració valenciana a l’hora de dur a terme el protocol d’eradicació de Xylella fastidiosa. Així, si bé l’organització agrària remarca que “l’eradicació és el camí a seguir en una qüestió tan seriosa”, al mateix temps en lamenta “el temps i forma”. En aquestos termes s’ha pronunciat el secretari general de la Unió, Carles Peris, en el dinar informatiu de Nadal.

Peris s’ha referit a la plaga com “un tema molt complicat i molt delicat” i ha recordat que des de la Unió s’han fet “grans esforços per a estar sobre el terreny i explicar als productors tota la problemàtica”. A més, ha reiterat el seu suport a l’aplicació de la normativa europea, “perquè la Xylella és una cosa molt perillosa“.

No obstant això, l’organització agrària es mostra “molt crítica” amb la demora del pagament de les ajudes. “Ha passat un any i encara no s’han cobrat”, ha assegurat Peris. “Cal actuar [referint-se al protocol d’eradicació, que suposa l’arrancada d’arbres] però també cal donar eixes subvencions, perquè els productors ho perden tot d’un dia per a l’altre”, ha afegit el responsable de la Unió, qui ha demanat que “a veure si d’una vegada per totes l’administració comença a pagar els expedients que té sobre la taula, que ja estan resolts”. Segons les dades facilitades per aquesta organització, hi ha un total de 70 expedients, 24 d’ells ja resolts, però cap pagat.

Amb tot, la Unió no descarrega totes les culpes sobre el Consell, ja que comprén “que també s’haurien d’haver implicat altres administracions, com ara el Ministeri i Brussel·les, ja que és necessària una inversió molt forta per a controlar la Xylella“.

Finalment, Peris ha posat èmfasi en la necessitat d’estudiar “tota la possibilitat de cultius alternatius” en les zones afectades per la plaga. “Al final, el que necessita eixa zona és una viabilitat agronòmica de cara al futur, és a dir, que eixos llauradors que han perdut els seus cultius d’ametler puguen tindre una alternativa viable”, ha afegit. El secretari general de la Unió ha reconegut que “és una cosa molt costosa i molt lenta, estructural, que costa molt d’estudiar” però ha conclòs que, en la seua opinió, “és eixe el camí a seguir”.

Comparteix

Icona de pantalla completa