Diari La Veu del País Valencià
El PPCV marca distància respecte la situació processal de Zaplana: Respectem la decisió de la jutgessa

El debat al voltant de la tornada a presó o no de l’expresident popular Eduardo Zaplana continua acaparant tota l’actualitat des que va abandonar el centre penitenciari de Picassent per a traslladar-se a l’Hospital La Fe a causa d’un empitjorament del seu estat de salut per la malaltia que pateix. Així, mentre diversos polítics de diferents partits, com ara Mónica Oltra o Pablo Iglesias, no s’han xafat la llengua a l’hora de demanar de manera clara la llibertat del també exministre –investigat pel cas Erial– per la situació en què es troba, des del PPCV, en canvi, han optat per mostrar-se més prudents.

Aquesta posició dista molt de la que, per exemple, l’expresident popular del govern espanyol José María Aznar ha exposat davant dels mitjans atés que sempre ha defensat l’excarceració de Zaplana. Aquest dijous, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha indicat que, “com sempre”, respecten les decisions judicials: “Si amb la informació de què disposa la jutgessa la seua decisió és que Zaplana continue empresonat, nosaltres sols podem respectar-la”. Així mateix, ha assegurat que l’expresident compta “amb tot el suport” del PPCV i que espera que “es recupere al més prompte possible”. “Ningú pot alegrar-se d’aquesta situació; tot el contrari: els faltaria molta humanitat”, ha manifestat.

Malgrat les paraules de Bonig, aquest dimecres es va obrir una campanya en la plataforma Change.org per a recollir firmes i d’aquesta manera fer pressió perquè el jutjat d’instrucció número 8 de València concedisca la llibertat provisional a Zaplana. La iniciativa va córrer a càrrec de l’expresident de Noves Generacions, José Luis Bayo, i en poques hores va acumular més de 400 firmes. La petició remarca que Zaplana és “una persona que està en la plenitud del seu dret a la presumpció d’innocència i, a més, pateix una malaltia incurable que l’ha conduït a les portes de la mort, segons l’últim comunicat mèdic del cap del Servei d’Hematologia de l’Hospital La Fe, Guillermo Sanz Santillana”.

La postura de Pablo Casado

El president del PP, Pablo Casado, també ha volgut pronunciar-se respecte d’aquest assumpte. Casado ha indicat que la situació de salut de l’exministre és “límit” i ha defensat que “ha d’haver-hi unes mesures per a pal·liar la seua malaltia fora de la presó” tenint en compte que “pel que diuen els experts no hi ha risc de destrucció de proves ni risc en el procés”.

El líder del PP ha lamentat que, malgrat els “advertiments mèdics”, la justícia s’oposa “a canviar les mesures cautelars de presó preventiva a un altre tipus de mesura cautelar en el seu propi domicili o a l’hospital”. A més, ha destacat que aquest posicionament és “compartit” per membres de la formació conservadora i també per “altres representants polítiques d’altres formacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa