Diari La Veu del País Valencià
La UNESCO proclama el 28 de desembre com a Dia Internacional de les Fake News

La Conferència General de la UNESCO ha proclamat el 28 de desembre com a Dia Internacional de les Fake News. Aquesta jornada es coneix des de fa anys com el Dia dels Innocents, una data en què són habituals les bromes als diaris. De fet, és tradició que els periòdics publiquen pàgines senceres de peces còmiques, des d’evidents notícies falses fins a les que pareixen serioses i arriben a enganyar els lectors desprevinguts.

A partir de l’any que ve, però, el 28 de desembre ja serà oficialment el Dia Internacional de les Fake News. La iniciativa que ha aprovat la UNESCO va ser impulsada per grups de la societat civil de diversos països cansats de les innocentades. “El dia a dia deixa tants titulars sorprenents que ja no sabem quins són innocentades i quins informen de fets reals”, denunciaven. A això cal sumar-hi la proliferació de les fake news que propaguen certs mitjans i grups amb interessos. “La desinformació és tot un perill per a la llibertat i la salut de la nostra societat”, alerten els impulsors de la iniciativa.

Per això, van sol·licitar a instàncies internacionals que totes les ‘falses notícies’ es concentraren en un sol dia, el 28 de desembre. Atenent aquesta petició, el text de la declaració de la UNESCO recull l’exigència que totes les notícies falses es publiquen el Dia dels Innocents i insta les autoritats de cada país a prendre mesures legals contra les persones o ens que en difonguen la resta de l’any. A més, l’organisme internacional alerta del perill de creure qualsevol missatge que circule per les xarxes socials.

La resolució de la UNESCO assenyala que aquesta jornada serà d’utilitat per a conscienciar i educar la ciutadania i les autoritats sobre la importància de “consumir una informació veraç 364 dies a l’any” així com sobre la necessitat de “combatre la postveritat o, en paraules més clares, els mites i les mentides”. A més, posa èmfasi en la importància de l’educació sobre els mitjans de comunicació i sobre l’ús de les xarxes socials des de ben xicotets però també en les edats més avançades.

Combatre les fake news

Aquesta notícia és una més de les innocentades que podran llegir aquest divendres els internautes. El nostre objectiu, però, no és el de fer riure ni tampoc el d’incitar a l’odi o propagar un rumor amb dubtoses intencions. En Diari La Veu hem volgut aprofitar la data per a obrir una reflexió entorn de l’impacte de les notícies falses i com poder combatre-les.

Per exemple, la Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques (IFLA) ha dissenyat una senzilla infografia amb huit passos que ens permeten comprovar la veracitat d’una notícia.

A banda d’aquesta infografia, podreu trobar sis recursos més en la web de la biblioteca de la Universitat Oberta de Catalunya. En aquest enllaç hi ha una selecció de continguts “per a donar-te armes en la guerra contra la desinformació i les notícies falses”.

Malgrat que la UNESCO no ha declarat –de moment– el 28 de desembre com a Dia Internacional de les Fake News, segur que llegireu moltes innocentades en paper i en Internet. El problema el tenim amb les falses notícies dels altres 364 dies de l’any. Una amenaça que, sens dubte, cal combatre.

Comparteix

Icona de pantalla completa