Diari La Veu del País Valencià
La justícia rebutja per cinquena vegada deixar en llibertat Zaplana

L’Audiència Provincial de València ha rebutjat per cinquena vegada l’eixida de presó de l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, privat de llibertat des del passat mes de maig en el marc de la investigació del cas Erial per presumptes delictes de corrupció. Malgrat les reiterades peticions de la defensa sol·licitant l’excarceració en al·legar que el també exministre corre perill de morir estant empresonat a Picassent atés el seu estat de salut, el tribunal considera que la presó provisional no és incompatible amb el seu actual estat de salut.

La passada setmana va tornar a obrir-se el debat sobre l’estat de salut de Zaplana quan va ser traslladat a l’Hospital La Fe de València des del centre penitenciari de Picassent, on roman en presó preventiva investigat pel Jutjat d’Instrucció número 8 de València pels presumptes delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i pertinença a grup criminal.

Fonts judicials expliquen que la negativa a la posada en llibertat de Zaplana es fonamenta en el risc de fugida i de destrucció de proves que existeix i en el fet que l’expresident té patrimoni fora de l’Estat. També confien en els informes forenses que neguen que Zaplana corre a la presó un alt risc de morir. “No ha estat mai per a morir-se”, expliquen fonts coneixedores del cas davant les informacions que apunten a un empitjorament evident de la seua salut i a l’elevat risc de morir que suposaria la tornada a la presó.

Zaplana va ser traslladat la passada setmana a l’Hospital La Fe per a una revisió programada i l’equip mèdic que fa el seguiment de la seua malaltia va decidir que es quedara ingressat. Aquestos exàmens es fan cada dues setmanes pel metge que ja el tractava quan estava en llibertat i que són periòdics per a supervisar l’evolució del trasplantament de medul·la al qual es va sotmetre per a combatre un càncer.

Aquesta és la cinquena vegada que el tribunal desestima les peticions de la defensa de l’expresident, atenint-se a les raons exposades per la Fiscalia i valorades per la jutgessa que investiga el cas Erial, on hi ha una desena d’investigats de l’entorn de Zaplana, alguns d’ells també empresonats.

Risc de fugida i de destrucció de proves

Fonts judicials confirmen que Zaplana es quedarà a l’hospital mentre li fan les proves programades pel metge que supervisa el seu tractament a La Fe, però neguen que haja tingut cap recaiguda. A més, com es tracta d’un pres preventiu, s’han de prendre les mesures adequades per a evitar qualsevol risc de fugida. Per tant, i tot i les festes de Nadal, l’expresident continuarà sense tindre cap visita més que l’establerta pel règim penitenciari. Zaplana rebrà una visita setmanal i la seua habitació continuarà sent custodiada per dos policies, com qualsevol altre pres preventiu.

Aquesta mesura no és extraordinària i respon a les precaucions establertes per a evitar que puga tindre accés, per mitjà d’alguna visita a tauletes, mòbils o altres dispositius electrònics des d’on poguera accedir als seus comptes bancaris i al seu patrimoni. Cal recordar que el jutjat ja va alertar aquest estiu que Zaplana podria estar accedint als seus comptes des de l’hospital.

Fonts de la Fiscalia insisteixen que la causa és secreta i no es podrà posar en llibertat Zaplana mentre continuen les investigacions per risc de fugida o de destrucció de proves, sense poder donar una data d’excarceració o d’alçament del secret de les actuacions. En aquest moment, el jutjat està a l’espera de les comissions rogatòries a l’estranger. Cal recordar també, ja que la causa és secreta, que no corre el termini determinat que hi ha per a investigar.

Les defenses insisteixen davant dels tribunals del perill de mort de Zaplana, donada la gravetat de la seua malaltia i les condicions en què es troba a la presó. Però els metges forenses continuen afirmant que la seua estança a Picassent no l’afecta, ja que està controlat dia i nit a l’hospital del centre i cada dues setmanes se li fa un examen periòdic a La Fe. Aquesta, precisament, va se la causa del seu ingrés la passada setmana, la revisió periòdica, i no un agreujament del seu estat de salut com s’ha rumorejat.

De fet, fa uns dies es va filtrar el rumor de la mort de Zaplana a l’hospital. El mateix exministre de Justícia, Rafael Català, va fer ressò publicant-ho en una piulada que va ser posteriorment desmentida. El mateix expresident del govern espanyol, José María Aznar, va alertar fa un mes de la possible mort de Zaplana si no el deixaven en llibertat, així com altres polítics de distint signe.

Després d’aquestos rumors, l’esposa de Zaplana, Rosa Barceló –també investigada en la causa oberta del cas Erial–, va fer un comunicat remés a l’Agència Efe agraint les recents peticions a favor de la seua posada en llibertat per qüestions d’humanitat i fent públiques les primeres manifestacions de Zaplana des que està a la presó. L’expresident afirma que el seu estat de salut no és la principal causa de preocupació per a ell, encara que sí, per a la seua família, els seus amics i els seus metges. “Per damunt de la salut està la defensa del meu honor i el meu nom, i el record que del meu nom quede a les meues filles i néts”, assenyalava Zaplana en el comunicat.

Així mateix, assegura que és “innocent” perquè no ha sigut jutjat i pel “convenciment absolut de no ser responsable dels fets” dels quals se l’acusa en l’acte judicial que va provocar la seua detenció a València dos dies abans del seu ingrés a Picassent el passat mes de maig. “Mai vaig cobrar cap comissió per unes adjudicacions públiques i mai vaig traure una pesseta o un euro de les administracions públiques a les quals vaig servir i de la labor de què em sent molt orgullós”, assenyala per a afegir que desconeix el contingut del sumari, ja que està declarat secret.

D’altra banda, assenyala que se’l manté a la presó per la seua capacitat per a destruir proves i el risc de fugida, a la qual cosa respon: “El mateix resultat es podria haver aconseguit si, en lloc de la presó provisional, s’haguera acordat l’arrest domiciliari que, a més, haguera ajudat la meua salut. No sé quina prova puc destruir després de set mesos de privació de llibertat ni qui es pot plantejar seriosament que en les meues condicions em fugue del meu país”.

S’ha de recordar que, des de finals de 2015, pocs mesos després que començaren aquestes investigacions, Zaplana ha estat movent el seu patrimoni. Compres i vendes de caríssims immobles a Madrid, València i les Illes Balears, al seu nom i a nom dels seus fills, són el resultat de la investigació patrimonial i societària que porta el Jutjat a territori espanyol i a països tant d’Europa com d’Amèrica.

Comparteix

Icona de pantalla completa