Diari La Veu del País Valencià
L’esperit nadalenc contagia els diputats en l’últim ple de l’any a les Corts

“Si algú tenia algun dubte de si havia desaparegut l’esperit nadalenc, ja veuen vostés que no”. Així ha resumit el president del Consell, Ximo Puig, l’ambient viscut aquest divendres a les Corts durant el ple que ha servit per a aprovar els últims pressupostos de la legislatura. La ratificació dels comptes de la Generalitat per a 2019, després de dos dies d’intens debat, dur en alguns moments, ha provocat que els diputats hagen deixat de costat les seues diferències i s’hagen centrat a agrair el treball al contrincant i a projectar desitjos de diàleg i convivència per a l’any vinent (Fotogaleria).

La portaveu del PPCV, Isabel Bonig, ha liderat aquest esperit nadalenc en mostrar des del faristol una caixa amb “dotze desitjos per a tots” que contenia dotze grans de raïm, a les quals acompanyaven sengles desitjos per a l’any vinent. Desitjos polítics en tot cas: “Llibertat en l’educació; una sanitat sense llistes d’espera; aigua per a tots; una política social on s’atenga tothom; menys impostos; una Espanya unida; que tots tinguen una ocupació digna; una AP-7 gratuïta; un govern per a tots; un ús de la llengua sense imposicions; unes ciutats netes i pròsperes, i l’eliminació de les taxes al turisme”.

Una vegada finalitzat el debat, els diputats d’aquest grup parlamentari s’han encarregat d’entregar una caixa a cadascun dels diputats, que l’han rebuda visiblement emocionats i han poblat d’abraçades l’hemicicle, de manera que han deixat una imatge molt poc usual en qualsevol parlament. “Alguna cosa haurem fet entre tots perquè això passe”, assenyalava a l’eixida del ple un destacat diputat socialista, emocionat amb allò que s’ha viscut aquest divendres al parlament.

Bonig ha demanat als seus companys d’hemicicle que quan mengen el raïm el 31 de desembre recorden que “el nostre adversari polític no és l’enemic i té dret a ser escoltat”, i ha assegurat: “Si ho fem, crec que 2019 serà bo per a la Comunitat Valenciana i els valencians”. “Fa molt temps que sols ens fixem en allò que ens separa i no en el que ens uneix, i usem errors de l’adversari per a destruir en lloc de per a aprendre”, ha assegurat Bonig, una idea també transmesa pel portaveu socialista, Manolo Mata, qui ha defensat la necessitat d’escoltar-se “els uns als altres”. “Vivim una època molt convulsa amb fake news i coses estranyes, però al final la gent és capaç d’escoltar-se, proposar i fer coses”, ha manifestat un emocionat Mata.

La diputada de Compromís Mireia Mollà ha dit que es viuen “temps frenètics” en la política espanyola, ha considerat que són “temps de diàleg amb majúscules” i ha acabat el seu discurs amb una frase “demolidora” contra la violència masclista que és “el seu gran desig” per a l’any 2019: “Si demà em toca a mi, vull ser l’última”.

Per la seua banda, el diputat de Podem David Torres, qui s’ha acomiadat del debat parlamentari perquè no repetirà en la pròxima legislatura, ha assenyalat que es prendria una cervesa “encantat” amb Bonig, al·ludint al que ha dit la portaveu popular en una entrevista, i amb tots els diputats, encara que “no amb tots alhora”. El diputat no adscrit David de Miguel ha demanat que 2019 siga un any en què es faça “bona política”, basada en el diàleg i en el respecte al contrari, i no es defraude els valencians.

Ja en els passadissos, Puig ha assenyalat que aquesta és una jornada “en què els valors que més agermanen els valencians, que tenen a veure amb la solidaritat, amb la creativitat, amb la manera d’entendre d’una manera oberta el món, s’han concitat des de totes les mirades en les Corts; crec que hui és un gran dia per a la Comunitat”.

“I com que el Nadal és valencià, tant de bo no solament els productes sinó també el producte de la felicitat, el producte de la germanor hui viscuda impregna en gran manera el Nadal en tot Espanya”, ha desitjat el president. Els diputats han abandonat l’hemicicle carregats de bons desitjos –inclosa la caixa regalada pel PPCV– i amb la felicitació del president de les Corts, Enric Morera, que aquesta vegada ha variat la frase amb la qual sol acabar els plens: “Senyories, no han fet vostés un bon treball; han fet un molt bon treball”.

Comparteix

Icona de pantalla completa