Diari La Veu del País Valencià
El Consell de Ministres rebutja i condemna el judici a Lluís Companys

El Consell de Ministres ha aprovat en la reunió celebrada aquest divendres a Barcelona una declaració de “rebuig i condemna” al consell de guerra i a la sentència que en 1940, sota el règim franquista, van condemnar a mort Lluís Companys.

Si bé en un primer moment s’ha informat que el Consell de Ministres havia aprovat l’anul·lació del judici a Companys, la Moncloa ha rebaixat la mesura de l’anul·lació del judici a una “declaració de reparació” simbòlica. Així ho ha confirmat la portaveu del govern espanyol, Carmen Calvo –que ha pilotat la iniciativa–, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres, celebrat a la Llotja de Mar de Barcelona. Així, el govern de Pedro Sánchez deixa en una declaració política i sense valor jurídic la decisió.

La Moncloa ha argumentat que la Llei de Memòria Històrica estatal ja va declarar la il·legitimitat de les condemnes dels tribunals durant la Guerra Civil i que el Congrés ja va aprovar en setembre de 2017 una declaració per a anul·lar la sentència de Companys. Minuts abans, fonts de la Generalitat havien informat que tenien constància que l’executiu espanyol anul·laria aquest divendres el judici a Companys. L’acord aprovat expressa que el govern espanyol “rebutja i condemna” el Consell de Guerra de Companys i “proclama el seu reconeixement i la restitució de la seua dignitat com a president de la Generalitat”.

Durant la roda de premsa, la ministra Meritxell Batet ha explicat que el que ha fet el Consell de Ministres ha sigut “prendre coneixement” de la declaració de reparació personal de Companys: “La nul·litat dels judicis requereix la previsió normativa i, en aquestos moments, hi ha una proposició de llei en tramitació al Congrés dels Diputats i podrà ser aprovat pròximament”, ha argumentat.

En aquesta línia, la ministra ha subratllat –en català– que l’acord del Consell de Ministres d’aquest divendres a Barcelona significa un “major reconeixement” que el que va rebre en 2009. Batet ha destacat que la família de Companys ho va sol·licitar quan va rebre la reparació de fa 9 anys i que, per això, el govern espanyol ha decidit fer “molt més comprensiu” el gest de “reparació” i “rehabilitació” a la figura de l’expresident assassinat.

Comparteix

Icona de pantalla completa