Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven els pressupostos per a 2019

Les Corts Valencianes han aprovat aquest divendres els Pressupostos de la Generalitat per a 2019, amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Podem; en contra del PPCV i Ciutadans, i l’abstenció dels exdiputats de Ciutadans. Aquestos pressupostos són els quarts del Consell que presideix Ximo Puig i els últims d’aquesta legislatura.

L’aprovació dels comptes s’ha produït després de tres dies en què s’han debatut prop de 2.000 esmenes i el resultat s’ha celebrat amb aplaudiments per part dels grups que sustenten el Botànic, mentre que el president del Consell, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, s’han abraçat.

Els Pressupostos de la Generalitat per a 2019 ascendeixen a un total de 22.096,2 milions –tenint en compte el deute i els interessos–, la qual cosa representa un 10,7% més que els de l’actual exercici.

Les conselleries de Sanitat, amb 6.634 milions, i Educació, amb 5.121, són les de major import, i la despesa social, de 13.818 milions, suposa el 84% de les despeses no financeres. La Conselleria d’Habitatge, per la seua banda, és la que més ha vist incrementat el seu pressupost. L’augment del deute i els interessos representa quasi el 30% de l’increment total dels comptes, que estan elaborats amb un objectiu de dèficit del 0,1%, en un escenari d’augment del PIB del 2,5% i una previsió de creació de 50.000 ocupacions.

“Comença la reunió”

La principal anècdota de la sessió s’ha produït quan en un moment de les votacions de les esmenes del PPCV en l’àrea de Sanitat el president de les Corts, Enric Morera, ha donat l’ordre “comença la reunió”, que ha corregit tot seguit amb “votació” i que ha generatriures entre els diputats, que s’han despistat. Més de 20 –de la bancada del Botànic– no han votat i l’esmena popular per a ampliar els recursos en obstetrícia i pediatria a l’Hospital de Llíria ha tirat endavant, amb 41 vots a favor i només 30 en contra.

El PP ha aplaudit el suport i tant Mireia Mollà (Compromís) com Manolo Mata (PSPV) han demanat que es repetira la votació, atés que no s’havia donat l’ordre “comença la votació” com a tal, fet al qual Morera s’ha negat, ja que, malgrat la “confusió”, ell ha advertit del lapsus i la votació s’ha produït.

Més enllà d’aquesta circumstància, enguany la tramitació dels comptes ha transcorregut sense sobresalts. Com a novetat, els pressupostos han arribat a les Corts amb un pacte previ entre les tres forces que donen suport al Consell –Podem va destacar els avanços aconseguits en lloguer solidari, escoles infantils i transició ecològica, entre d’altres– en què es va destacar l'”ambició” d’aquestos comptes com a punt de partida per a la pròxima legislatura. Així, quedava garantida la seua aprovació, com ha ocorregut finalment, amb el vot de la formació morada.

Esmenes i iniciatives

El PPCV i Ciutadans van presentar sengles esmenes a la totalitat per a demanar la devolució del text al Consell perquè compta, al seu judici, amb 2.600 milions d’ingressos “ficticis”. Aquestes esmenes van ser rebutjades. El text va seguir així la seua tramitació en comissió, on es van aprovar algunes esmenes, com ara la que augmenta en uns 420.000 euros l’import per a l’equiparació salarial entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i una altra per a destinar 250.000 euros del milió de què disposa Presidència a ajudes directes per a entitats, productors i denominacions d’origen que participen en la promoció de productes valencians i activitats vinculades amb la festa nadalenca.

A més, s’han rebutjat altres iniciatives que han permés a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) mantindre els 600.000 euros de subvenció directa per a promoció turística i a Air Nostrum la subvenció de tres milions d’euros. El pressupost per a la radiotelevisió valenciana s’ha mantingut intacte, amb els 55 milions consignats inicialment pel Consell.

En l’explicació del vot, el portaveu socialista, Manolo Mata, que ha recordat als parlamentaris la sort que tenen d’estar vivint en Corts “l’èpica de la normalitat”, ha valorat el diàleg, que és “essencial”, i ha subratllat que el Botànic és ja “més que una aliança de tres grups: és una manera de viure, d’entendre la democràcia, de no crispar i de somriure” enfront de la “cara restreta de la política”. A més, ha celebrat la germanor també amb l’oposició i ha indicat que els valencians tindran en 2019 un projecte que “millorarà permanentment la seua vida”.

Mireia Mollà ha felicitat el Consell i ha assegurat que aquesta ha sigut “una legislatura històrica i apassionant però també histèrica”. Ha demanat als diputats que imaginen “qui hi ha darrere de cada línia pressupostària”, ja que els comptes “tenen noms propis, històries reals” i “abriguen els qui més ho necessiten”. Aquestos, ha dit, són “temps frenètics d’agitació política però també temps de diàleg en majúscules”.

David Torres, de Podem, ha aprofitat el seu torn per a acomiadar-se, ja que no repetirà com a diputat i ha assegurat que aquestos pressupostos són “els millors, els més podemitzats i els que necessita la societat valenciana”, encara millors “després d’haver-se aprovat 115 esmenes d’aquest grup”. “Estem orgullosos d’haver votat ‘sí'”, ha dit, perquè els comptes “faran d’aquesta una societat encara millor”.

Tony Woodward, de Cs, ha assenyalat que no poden admetre que siga “el millor pressupost de la història” perquè serà “un dels més incomplidors, ja qu einclou ingressos imaginaris sense cap aval, fruit d’enginyeria pressupostària electoralista”. “Seran irrealitzables; no volem un pressupost fake“, ha assegurat.

La portaveu del PPCV, Isabel Bonig, ha indicat que al seu partit creuen que aquestos pressupostos “no són bons per a tots els valencians” però ha dedicat la seua intervenció a realitzar una reflexió personal entorn de la política. Com a defensora de la democràcia, ha dit, creu en la confrontació política d’idees, “mai de persones”, encara que eixa confrontació es faça “de forma vehement”. “Jo sóc un exemple”, ha admés.

Així, ha reconegut el treball fet per part de tots des de posicions diferents però “sempre amb voluntat i intenció de treballar per i per als valencians”. Ha tret una caixa amb “els desitjos de tots” amb 12 grans de raïm i ha demanat que quan estiguen menjant-los-els, demanen un desig: “Que el nostre adversari polític no és el nostre enemic i té dret a ser escoltat; si ho fem, l’any 2019 serà bo per a la Comunitat i els valencians”. “Mil gràcies de cor, perdó pels errors comesos, bon Nadal i pròspera Comunitat Valenciana”. Després d’aquestes paraules, aplaudides des del Botànic, s’ha dirigit a l’escó del president Ximo Puig i tots dos s’han abraçat. Els diputats del PPCV han acudit també a eixa bancada i, entre besos i abraçades, han repartit les caixes amb el raïm.

Comparteix

Icona de pantalla completa