Diari La Veu del País Valencià
Parc Central de València: el futur pulmó verd de la ciutat comença a respirar

VALÈNCIA. Un 40% del total del Parc Central de València està des d’aquest dilluns obert al públic després de tres anys i mig d’obres i dècades d’espera. Aquest, que aspira a convertir-se en un altre dels pulmons verds de la ciutat, obri ara onze hectàrees d’espai d’oci i diferents zones ajardinades, que compten amb una alqueria, una pèrgola, estanys, fonts, espais esportius, espais infantils amb diferents jocs, zona de socialització canina i diferents espais per a passejar (Fotogaleria). A més, al llarg de 2019 es posaran en marxa diferents equipaments públics i dotacionals que estan dins del projecte, com ara cafeteries, unes dependències de la Fundació Esportiva Municipal, una seu de la Universitat Popular i un centre ocupacional. Aquestes infraestructures s’ubicaran dins de les naus de Demetrio Ribes, que amb la seua l’arquitectura industrial serveixen de marc per al Parc Central.

El parc ha estat dissenyat per la paisatgista Kathryn Gustafson, qui també es va encarregar del projecte Millennium Park a Chicago i de la font memorial de la princesa Diana al Hyde Park de Londres, i quan estiga obert al complet comptarà amb un total de 24 hectàrees. El seu projecte va ser triat en 2011 després d’un concurs en què es van presentar trenta-sis propostes de huit països. La resta del parc s’anirà obrint per fases a mesura que es vagen acabant els diferents treballs previstos per l’Administració. Amb la finalització de la primera fase del parc, aquest dilluns representants de les diferents administracions públiques (municipal, autonòmica i estatal) han visitat la primera fase del parc. Entre les autoritats es trobaven el ministre de Foment, José Luís Ábalos; el president Ximo Puig; la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i l’alcalde de València, Joan Ribó.

L’obertura d’aquesta fase, que suposa 110.826 metres quadrats, vol promoure una integració entre els barris de Russafa i Malilla amb una cohesió urbana verda i ecològica que reconcilia el desenvolupament urbà amb l’habitabilitat i amb els senyals d’identitat de la ciutat. En eixe sentit, l’aigua funcionarà com a element connector al llarg del parc, on també destacarà una horta urbana amb fruites, hortalisses i verdures en ple cor de València. Així mateix, es compta amb 1.000 arbres de 85 espècies diferents, 100.000 plantes, 2.000 metres quadrats de prada amb flors silvestres i 5.700 metres de gespa.

El Parc Central estarà cercat i té un total de huit entrades el principal accés de les quals es troba al carrer de Filipines, que condueix a la plaça principal del parc, la plaça de les Arts. Amb diferents itineraris per a passejar i gaudir del parc, l’horari d’estiu (de març a octubre) és de 8 a 21 hores i l’horari d’hivern (de novembre a febrer), de 8 a 19 hores.

Reunió de la societat Parc Central en gener

Durant la visita d’aquest dilluns, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha informat que el pròxim 11 de gener s’ha acordat una reunió de la Societat València Parc Central, participada pel Ministeri, la Generalitat i l’Ajuntament de València. Una reunió d’importància perquè aquesta societat no es reuneix des de maig de 2017 i en aquesta s’acordarà, a més d’un nou conveni que substituïsca el signat en 2003, impulsar el conjunt del projecte ferroviari de València, compost per la conclusió del 60% restant de superfície del parc, el soterrament de les vies, el canal d’accés, l’eix passant i les noves estacions del trajecte.

Així mateix, al conveni s’actualitzaran les estimacions realitzades al conveni de 2003 per a ajustar-lo a la realitat. En eixe sentit, Ábalos ha exposat que les obres estaven valorades en 800 milions d’euros fins a 15 anys, mentre que els estudis actuals les xifren en 3.100 milions. Per al ministre, aquest projecte “ens permetrà derrocar murs a la ciutat perquè no queden cicatrius, no ja estètiques, sinó també socials a la ciutat, que és el que ens permetran els soterraments”. A més, el ministre ha dit que es millorarà també la connectivitat, “perquè València no siga una estació terme sinó una estació que connecte”.

Per la seua banda, el president Puig ha destacat que “l’aliança” entre les diferents administracions fa possible “que les coses funcionen i que vagen millor”. “Ara estem en un moment, en l’equador, si es vol, del que ha de ser el futur Parc Central íntegrament”, ha assegurat Puig, qui, a més, ha recalcat la importància del conjunt de les obres ferroviàries de València per a acabar amb l’actual “cul-de-sac” i, així, potenciar un Corredor Mediterrani amb el qual, en paraules del president, “ens juguem una gran part del futur de la Comunitat”. A més, ha indicat que “hui es dóna un pas endavant per a cohesionar i cosir més la ciutat”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha mostrat la seua satisfacció davant de l’obertura d’aquesta primera fase però ha destacat que continuarà defensant els interessos de la ciutat en les pròximes reunions. Així mateix, ha recordat que aquest només és “el primer pas” per a caminar cap a l’enderrocament de les vies i que “els compromisos es convertisquen en realitat”, ja que el procés que queda és llarg i cal que comence “amb rapidesa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa