Diari La Veu del País Valencià
Pengen dues pancartes a l’Àgora de València per a exigir el tancament de la nuclear de Cofrents

La plataforma Tanquem Cofrents ha penjat dues pancartes de grans dimensions a l’Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València per a exigir el “tancament” de la central nuclear de Cofrents en 2021, any en què caduca l’actual llicència de funcionament.

En un comunicat, aquesta plataforma, que aglutina els principals grups ecologistes del País Valencià així com col·lectius ciutadans i organitzacions sindicals, recorda que el 2021 la central de Cofrents complirà 38 anys d’activitat, de manera que el seu tancament en aquesta data “estaria en la línia de l’anunci del govern de limitar el funcionament de les nuclears de 40 anys”.

Exigeix ​​així mateix que “en cap cas es renove l’actual llicència de funcionament” d’aquesta central perquè “normativament aquestes llicències són per a deu anys”. Segons la plataforma, “cal evitar arribar a un escenari en 2024 (quan Cofrents complirà 40 anys en marxa) en què es demane el cessament d’activitat amb set anys de llicència encara per davant”.

Aquesta situació, alerta, “podria permetre a Iberdrola, propietària única de la nuclear, reclamar un pagament extraordinari pel lucre cessant”. Des de la plataforma consideren, a més, que els consumidors i ciutadans “ja hem pagat prou a les companyies nuclears, per la moratòria nuclear i pels costos de transferència a la competència, per afegir un altre recàrrec en els rebuts de l’electricitat per aquest concepte en les pròximes dècades”.

Tanquem Cofrents reitera així mateix les “conseqüències positives” que obtindria la societat valenciana, i especialment la comarca de la Vall d’Aiora-Cofrents, pel tancament de la central, a més de “treure’ns de damunt” la possibilitat d’un accident nuclear. Alerta que el deteriorament i envelliment de la central “és cada vegada més gran” i assenyala que quan deixe de funcionar “es recuperaran per al riu Xúquer 21 hectòmetres cúbics d’aigua de la millor qualitat cada any”.

Segons la plataforma, l’impacte econòmic del tancament de la central serà també positiu, ja que permetrà desenvolupar “l’enorme potencial turístic” de la zona pel seu valor natural i permetrà major eixida a la producció agrícola i ramadera.

Comparteix

Icona de pantalla completa