Diari La Veu del País Valencià
Ribó exigeix el soterrament de les vies perquè València no siga el semàfor del Corredor Mediterrani

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat aquest dijous, 13 de desembre, que València “no pot tornar a ser el semàfor d’Europa” i ha exigit el soterrament de les vies de tren al seu pas per la ciutat en una jornada sobre l’impacte del Corredor Mediterrani en nodes urbans.

En l’acte celebrat a l’edifici Veles i Vents ha participat també el president de Ferrmed, Joan Amorós, i s’esperava la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, encara que finalment no ha acudit per motius de salut, segons ha explicat l’Ajuntament de València.

Joan Ribó ha insistit en el fet que la ciutat segueix “sense tindre un soterrament de vies com tenen totes les grans ciutats espanyoles, i no volem tornar a ser el semàfor d’Europa, com érem fa 30 anys per a la circulació de cotxes i camions, però ara en l’àmbit ferroviari”. “És imprescindible abordar aquest tema des d’un plantejament de connexió per a les nostres mercaderies, que ixen de la nostra ciutat, Mercavalencia o Ford”, ha afegit l’alcalde.

Ribó ha reivindicat la necessitat d’una estació intermodal de mercaderies i també que el túnel que discorrerà per baix de l’avinguda Serradora es perllongue fins a l’eixida de Natzaret “per a connectar el Port, Mercavalencia i Ford”. “El principal és no perdre el tren de la sostenibilitat i açò passa per deixar enrere un model de transport basat en els combustibles per un altre basat en l’electricitat”, ha afegit l’alcalde.

El president de Ferrmed, Joan Amorós, ha assenyalat que “no podem permetre que any rere any es vagen retardant les dates. A l’inici de l’any es parlava de tindre l’ample internacional fins a Múrcia en setembre, però el ministre en setembre ja va dir que en 2021 i les obres acaben de començar en el tram de Castellbisbal”. “No podem permetre que en 2021 solament tinguem un arranjament per a permetre que l’ample internacional arribe a València i al sud de forma precària. Hem d’exigir per a 2021 tots els estudis tècnics per al desdoblament de la línia, perquè després es tarden altres 8 o 9 anys a executar-se”, ha afegit Amorós.

Segons ha explicat el president de Ferrmed, entre València i Barcelona circulen diàriament entre 16.000 i 18.000 camions, “tots per carretera”, una cosa que ha considerat “insostenible”. “Hem de pujar els camions al tren a València, igual que fem amb els vaixells”, ha afirmat Amorós. Per això, el president ha exigit un “estudi complet de tot el desenvolupament del Corredor, com es va fer en 2011 i va quedar totalment aparcat després”. “Amb el canvi de govern al PP es va dir que era un projecte faraònic i dels més de 50.000 milions d’inversió previstos, es van quedar en 30.000. Així, ens quedem sense desdoblegar les línies i això no es pot tolerar”, ha explicat Amorós.

“De la mateixa manera que hi ha doble línia de Tarragona a Andalusia passant per Madrid, per què en la zona en què està el 50% de l’activitat econòmica espanyola no és així?”, ha acabat preguntant-se Joan Amorós.

Comparteix

Icona de pantalla completa