Diari La Veu del País Valencià
La vaga de Metrovalencia amenaça d’aigualir la festa d’inauguració del servei nocturn

“Jo no em negue a treballar de nit. A mi, em sembla lògic, som una empresa pública i hem de vetlar per la ciutadania, el que no em sembla bé és com s’està fent, perquè els treballadors no obtenim cap benefici, ni social ni econòmic. Ens queixem d’això, de no tindre unes condicions favorables”. Això és el que opina María Ángeles Pérez, secretària general del sindicat ferroviari SCF del servei nocturn de Metrovalencia que començarà a funcionar el proper dia 14 de desembre.

Mentre que la Conselleria d’Habitatge, que és qui té competències en transport, ha preparat per a dissabte 15 una jornada de portes obertes amb servei nocturn gratuït i actuacions musicals en diferents estacions, els treballadors de FGV donaran la benvinguda al metro nocturn amb una vaga el dia 14 i el dia 15 convocada per SCF, SIF, CCOO i UGT. Durant la presentació del servei, la consellera d’Habitatge, Maria José Salvador, va considerar “sorprenent” que els sindicats convoquen aturs davant un servei “tan esperat” i que encara no ha començat a funcionar.

La consellera ha insistit que la vaga “tal com està convocada” entorpirà també el servei diürn del metro, cosa que matisen des d’SCF, que asseguren que la vaga afectarà principalment el servei nocturn. Segons explica la representant del sindicat, el conflicte ve donat per una manca de negociació del conveni col·lectiu. “Portem des de l’any 2010 perdent salari” assegura. Pérez explica que l’any 2010 els treballadors van perdre un 5% del salari i, després, amb l’ERO de 2012 es va perdre un 10%, “més tota la congelació salarial que hi ha hagut en els darrers anys i, a més, també s’han perdut alguns complements en acords”.

Salvador, però, ha xifrat la recuperació salarial del 10% en 7,5 milions d’euros i assegura que fins que no es modifique l’actual llei pressupostària estatal, estan lligats de peus i mans i no poden fer front a aquesta recuperació. En aquest sentit, Pérez lamenta que “sempre s’estan tirant les culpes al PP, però ara el govern central és del PSOE i poden intentar millorar eixe tema”. Lamenta, també, que mentre els diuen que en el seu cas no es pot recuperar el salari, s’assabenten “per la premsa que en À Punt hi haurà una moratòria per a ampliar la massa salarial dels treballadors perquè no en tenen prou. Per a uns sí i per a altres no?”.

“El que nosaltres volem és una recuperació salarial del 10%, que és només una part de tot el que hem perdut”, assegura Pérez. A més, des del sindicat es demana “encaridament” un augment de plantilla perquè asseguren que falten entre 100 i 200 persones. “Hi ha molts serveis, no només de conducció i circulació sinó en instal·lacions fixes, en vies i obres, en manteniment, que estan pràcticament sense personal i alguns s’estan externalitzant. Això és un perill perquè és un pas per a una possible privatització”, lamenta.

Des d’Habitatge, però, recorden que FGV ha sigut la “segona empresa pública més beneficiada” –per darrere de l’IVASS– de la distribució del 0,2% d’increment de la massa salarial addicional de la Generalitat per a 2018, consignada pels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Això ha suposat la incorporació immediata de 47 treballadors a FGV. Tot i això, des del sindicat asseguren “que fins fa quatre dies”, l’empresa només tenia permís per a formar eixos treballadors i no per a contractar-los. “Si això a dia de hui ha canviat, no ho sabem perquè la comunicació entre l’empresa i les seccions sindicals és nul·la”, assegura Pérez.

“No guanyem ni en salari ni en condicions”

El servei de metro nocturn comptarà amb un pressupost i un augment de plantilla, “però molts companys que ja estan treballant en FGV veuran minvada la conciliació familiar per eixos serveis nocturns”, assegura Pérez. La sindicalista assenyala que els treballadors passaran d’acabar de treballar entre les 22 hores i la una de la matinada a les 3 del matí, “sense increments de cap tipus”.

Preguntada pels mitjans, la consellera Salvador no va detallar quines seran les condicions laborals dels treballadors del torn de nit de Metrovalencia ni si tindran cap plus o increment salarial per nocturnitat. De fet, es va limitar a apuntar que els treballadors tindran les mateixes condicions que els de Madrid i Barcelona, que també tenen metro nocturn, sense detallar quines són.

María Ángeles Pérez explica que actualment quan es fan serveis nocturns a FGV, com no estan previstos en els horaris habituals, perquè són una excepció en dies puntals, es cobrava com un servei especial. Per exemple, en Falles, als treballadors de les estacions nocturnes se’ls aplicava un ‘lliscament’ de jornada i feien les mateixes hores, però entrant a treballar més tard i cobrant més per les hores que es feien fora de l’horari habitual. Els maquinistes, per la seua banda, cobraven el servei com un de període puntual (SPP) i també se’ls compensava en el sou. “Però ara estan anunciant que treballarem de nit, que treballarem en Cap d’Any tota la nit i no tenim cap benefici econòmic per fer això”, assegura Pérez, que explica que ara que els serveis nocturns es posaran “en gràfic”, per tant, deixaran de ser especials i per tant, fins on ells saben, no es cobrarà més per realitzar-los.

Una vaga que “deteriora” la imatge d’FGV

La consellera assegura que respecta el dret a vaga però creu que en aquest cas i en plenes dates de Nadal “deteriora” la imatge d’FGV. També va apel·lar a la “reflexió i a la responsabilitat” per a reclamar la retirada de les vagues. Des d’SCF, per la seua banda, asseguren que fer vaga el primer dia “és una manera de cridar l’atenció”.

En aquest sentit, Pérez ha deixat en mans de la Conselleria que es desconvoque la vaga. “Si ens asseguren una recuperació salarial i ens asseguren que podem arribar a acords en tots els punts que nosaltres volem del conveni no hi hauria problema. Però jo crec que no hi ha voluntat per part de la Conselleria”.

La sindicalista assegura que estarien disposats a acceptar una recuperació progressiva del salari perdut. Al respecte, assenyala que en el conveni es va signar una recuperació del 2% per a 2016, 2017, i així successivament fins a recuperar el 10% però apunta que aquestes pujades no s’han fet efectives. “Crec que la vaga és l’única manera d’aconseguir-ho. Sé que la gent diu que sempre estem de vaga però el que ens agradaria és que per fi la gent es pose de part nostra”, apunta Pérez.

Comparteix

Icona de pantalla completa