Diari La Veu del País Valencià
‘El Centenar de la Ploma’, un pas més a prop de tornar a casa

Hi ha dues pintures consagrades com a obres clau que expliquen la història dels valencians: la primera és el retaule de Sant Jordi del Centenar de la Ploma i la segona la representació de la Batalla d’Almansa. Aquesta última, propietat del Museo del Prado, s’exposa actualment a les Corts Valencianes, però la primera, que narra els orígens del poble valencià a través de la il·lustració de la Batalla del Puig en 1238, es custodia al Victoria&Albert Museum de Londres, d’on mai fins ara ha eixit des de la seua arribada en 1864. L’objectiu de la Generalitat és clar: que el retaule i les seues 32 escenes puguen tornar en un futur a València.

Per a aconseguir fer realitat aquest somni, dilluns es va posar la primera pedra. El president del Consell, Ximo Puig, va signar, en el marc dels actes del 600 aniversari de la Generalitat, un memoràndum de col·laboració entre l’administració valenciana i el museu britànic que obri la porta a establir negociacions futures perquè el retaule, obra fonamental del gòtic internacional, acabe exposat a València.

De moment, la col·laboració que s’ha establert ja esdevé una fita històrica, ja que l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (Ivacor) serà el primer estudi alié al museu que restaurarà una peça pertanyent al Victoria&Albert Museum. Així, la predel·la, que és la part inferior del retaule, viatjarà en 2019 a València perquè siga restaurada.

Les condicions del trasllat i la data concreta es detallarà aquest dimarts en el document que signarà el museu amb els membres de l’Ivacor. El conveni subscrit aquest dilluns entre el president Puig i el director del museu londinenc, Tristam Hunt, recull també la possibilitat que un membre de l’Institut Valencià de Restauració puga fer una estada d’investigació al museu per a estudiar la documentació sobre el retaule que es troba en mans dels propietaris de l’obra.

Diplomàcia

Tant el president Puig com el conseller de Cultura, Vicent Marzà, també present en l’acte protocol·lari de la signatura del conveni, van destacar la importància d’aquest acord. Malgrat la prudència, i recordant que de moment només es podrà veure a València una part –la de baix– del retaule, tant el president com el conseller no van amagar que l’objectiu últim seria que l’obra, atribuïda a Miquel Alcanyís i Marçal de Sax, es poguera exposar temporalment a València en un futur.

De terminis, cap dels dos en va voler parlar però tots dos van coincidir també a assenyalar la importància d’aquest primer pas. Un acord de col·laboració que, segons explicava el mateix Marzà, obri la porta a explorar la possibilitat de portar tot el conjunt del retaule a València en un futur.

“Ja en altres moments la Generalitat ho va intentar sense èxit”, va recordar Ximo Puig, qui va assenyalar la importància d’una obra que és “una joia de l’art valencià i té un significat molt especial per als valencians”. “Ens connecta amb un passat d’orgull de pertinença a la nostra terra”, va assegurar.

El president Ximo Puig i el director del Victoria&Albert Museum, Tristam Hunt, van ser els encarregats de signar l’acord de col·laboració. / DIARI LA VEU

El conseller Marzà va ser un poc més optimista a l’hora de parlar de la possibilitat de tindre el retaule exposat a València. “Per a això hem vingut”, va assenyalar en declaracions als periodistes tot just abans d’explicar que per a fer realitat el que seria un “somni” per a la Generalitat el que cal fer és molta “diplomàcia”. “Anteriorment altres governs ho van intentar. Van vindre ací i se’l van intentar endur costara el que costara, però aquesta gent [els responsables del museu] això ho entenen així”, va explicar. Marzà es referia a l’intent frustrat que va fer en 2008 Francisco Camps per a intentar una cessió temporal per a tancar els actes de l’Any Jaume I.

En contraposició a aquest plantejament, el titular de Cultura va assenyalar la importància de la diplomàcia per a aconseguir el fi últim, que seria portar de manera temporal el retaule a València. En aquest sentit, Marzà va destacar que la “ciència i la investigació”, a través de l’Ivacor, ha obert a la Generalitat una porta “que fins ara estava tancada”. Així, en el memoràndum de col·laboració signat aquest dilluns, el darrer punt ja obri la possibilitat que ambdues institucions “establisquen un futur acord de cooperació que propicie concretar de mutu acord futurs compromisos de col·laboració entre el Victoria&Albert Museum i la Generalitat”.

En aquestos futurs acords de cooperació es podria començar a parlar de la possibilitat de fer viatjar el retaule sencer a València, tot i que els experts en conservació consideren que seria necessària una primera intervenció a Londres. Així ho va apuntar el mateix director del museu, Tristam Hunt, qui va assenyalar que el retaule és una peça “increïblement fràgil” que, ara com ara, és impossible que viatge.

Amb tot, l’objectiu de la Generalitat no defallirà i tot que per al 600 aniversari el retaule del Centenar de la Ploma no haja pogut estar a València, l’objectiu és que no s’haja de commemorar cap centenari més abans que el retaule torne a la ciutat que el va gaudir durant segles.

Comparteix

Icona de pantalla completa