Diari La Veu del País Valencià
Els CDR desbloquegen l’AP-7 després de 15 hores de tall a l’altura de l’Ampolla

El centenar de membres dels CDR (sigles de Comité de Defensa de la República) que van tallar l’AP-7 a l’altura de l’Ampolla (el Baix Ebre) durant més de 15 hores aquest dissabte van acordar amb els Mossos d’Esquadra alçar el bloqueig, segons van comunicar a la nit fonts properes als concentrats.

Els Mossos no van fer cap acció per a intentar desallotjar els concentrats en tota la jornada. Fonts de l’àrea d’Interior catalana expliquen que un grup d’interlocutors de la policia va negociar durant tota la vesprada amb els concentrats. Tot i haver decidit en assemblea que farien nit a l’autopista, els manifestants van acordar al final que marxarien abans de la mitjanit.

Els CDR tallaven l’autopista des de les set del matí de dissabte. En una assemblea celebrada al migdia, els manifestants van acordar mantindre el tall de carretera de forma indefinida. També feien una crida perquè es repetiren les protestes en altres punts de Catalunya, de manera que “l’espurna” iniciada a les Terres de l’Ebre es fera extensiva. L’acció es duia a terme per a reclamar l’alliberament dels presos i per a la implementació de la república.

Ensurt amb un camió de mercaderies perilloses

Un camió de mercaderies perilloses es va saltar els controls dels Mossos d’Esquadra i va circular fins a pocs metres del punt on els membres dels CDR havien tallat l’AP-7 amb pneumàtics i branques d’arbres. De fet, els guarda-raïls situats a la calçada en sentit sud van impedir que el vehicle pesant seguira circulant i se saltara el tall. El camió va quedar atrapat i els manifestants, ubicats a l’altre costat de la via, el van fer recular. Segons fonts de la policia catalana, es tracta d’una infracció viària i van demanar al camioner que fera marxa enrere i circulara per una via alternativa.

Abans d’aquest incident, que no va provocar ni danys ni ferits, es van viure moments de tensió entre els manifestants i els conductors aturats. Ambdós grups es van escridassar i es van fer retrets mentre uns i altres retiraven i posaven branques d’arbres per tal de delimitar amb una barrera l’àrea de protesta.

Davant d’això, els manifestants van criticar la inacció dels mossos en aquestos moments de crispació. “No han fet la seva feina. Hem evacuat les situacions d’emergència, com ara una dona embarassada o un home que havien d’operar el seu pare i hem obert camí a l’ambulància i als bombers”, deia un dels membres de l’acció. “Ens han agredit i no han fet res. Sembla que estiguin buscant que ens barallem entre nosaltres”, va afegir l’individu.

Paral·lelament, camioners i conductors aturats des de les set del matí van mostrar el seu rebuig a la protesta. Entre els vehicles hi havia un autobús del Vila-real CF on hi anaven una quarantena de xiquets d’entre 10 i 12 anys. L’equip havia de participar en un torneig per la Marató contra el càncer de TV3 i disputar un partit contra el Barça i l’Espanyol. Finalment, després de més de quatre hores d’espera, l’autocar va girar i va poder circular. Malgrat això, els pares i mares d’aquest equip van mostrar reiteradament l’enuig contra la protesta dels CDR.

Els CDR no desconvoquen la protesta i reben provisions

Els manifestants van rebre provisions –botelles d’aigua i menjar– per a passar les hores següents a l’autopista. En l’assemblea celebrada al migdia d’aquest dissabte van llançar un missatge perquè la mobilització s’ampliara a altres indrets del territori. Des de mitjan vesprada ja no quedaven vehicles aturats a l’autopista, ja que els desvien per la N-340.

Passades les sis de la vesprada, un centenar de membres de CDR continuaven tallant l’AP-7 a l’altura de l’Ampolla amb l’objectiu de passar-hi la nit. Així, van començar a desmuntar els guarda-rails de l’autopista per a situar-los a la calçada amb l’objectiu de dificultar el pas de les furgonetes dels Mossos d’Esquadra. Els manifestants també van encendre una foguera i cantaven cançons reivindicatives i consignes com “ni un pas enrere” o “llibertat presos polítics”.

Els agents de la policia catalana mantenien el cordó a uns metres del punt on s’apleguen els manifestants. En l’assemblea van alertar de la possibilitat que uns furgons de la Guàrdia Civil s’hi estaven desplaçant però el govern català va telefonar a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que va donar garanties que no hi havia cap dotació de l’institut armat que s’hi estiguera desplaçant ni que tinguera intenció de fer-ho, segons fonts de l’executiu català.

Comparteix

Icona de pantalla completa