Diari La Veu del País Valencià
Descobreix els betlems valencians més singulars

Arriben les festes de Nadal i, amb ell, els betlems comencen a ocupar esglésies i cases però també museus, comerços, edificis institucionals i, fins i tot, teatres.

El costumisme del Betlem de la Pigà (Castelló de la Plana, la Plana Alta)

Senya d’identitat nadalenca a la capital de la Plana, el Betlem de la Pigà és una obra teatral de caràcter costumista que es representa el 23 de desembre al Teatre Principal de la ciutat. Se celebra des de 1980, amb els versos del poeta Miquel Peris i Segarra i la música de Matilde Salvador, i hi participen un nombrós grup d’actors i músics, tant professionals com amateurs. Entre d’altres, els darrers anys destaca la interpretació del conseller d’Educació, Vicent Marzà, i del regidor de la mateixa àrea a la ciutat, Enric Porcar. Juntament amb ells, vora dos centenars de persones pugen a l’escenari després de començar la representació al carrer, amb el tradicional pregó en què participen grups de danses, dolçainers i tabaleters, els cavallets, els nanos…

En la representació teatral, els versos i les melodies cantades per la coral fan de fil conductor de l’obra. No es tracta, però, d’un betlem tradicional. Per les escenes, que traslladen el públic a paratges coneguts de la ciutat, desfilen diferents figures entranyables de la societat castellonenca, com ara la Pigà, Perot, Quiqueta, el Cacauero, el cego Maseo i les beates.

El Betlem de la Pigà. / AMPARO AYORA DEL OLMO

El gran betlem de Roca (Meliana, l’Horta Nord)

Per les seues dimensions, destaca el Betlem de Roca de Meliana. Es tracta del naixement més gran del País Valencià i un dels més impressionants de tot l’Estat. De fet, s’anuncia com “el betlem més gran de València i el de més figures d’Espanya”. Ocupa 50 metres quadrats i hi ha més de 7.000 figures d’entre 1 i 18 centímetres modelades amb fang, cuites al forn i pintades. A més, hi ha objectes i figures en moviment, com ara el molí, la nòria o el riu, i efectes especials que simulen el pas del dia a la nit, l’eixida del sol, les nevades i el cant dels ocells.

El Betlem està compost de dues parts: la Bíblica, presentada en ordre cronològic, començant per l’Anunciació, acabant amb Jesús entre els doctors i en la qual es van mostrant les diferents escenes de la vida de Jesús, i la part popular, denominada l’olla de Nadal, que és una rèplica de la barraca valenciana amb cuina i tots els complements característics del segle passat.

El muntatge d’aquest gran betlem, que va nàixer l’any 1990, dura vora tres mesos. Melcior Almela Lagarda és el mestre pessebrista que s’encarrega de muntar-ho tot amb la col·laboració de la seua família i un grup d’amics. La representació es pot visitar des de l’1 de desembre fins al 6 de gener.

El betlem artístic del Saló de Cristall de l’Ajuntament de València

Recreat per l’Associació Valenciana de Betlemistes, la instal·lació d’aquest betlem ocupa 40 metres quadrats i compta amb vora mig miler de figures, de les quals quasi 300 representen persones. A més, recrea un paisatge amb un riu sec i un hort de tarongers típic valencià; el poblat de Betlem, amb el naixement i figures exclusives de la cavalcada dels reis d’Orient, i el port d’Alexandria, amb el seu far. Es pot visitar des del 5 de desembre fins al 4 de gener, de 8.30 h a 14 h, al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València.

Betlem artístic al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Un betlem monumental a mida real i amb Felip V cap per avall (Xàtiva, la Costera)

Al cor de la Costera es pot visitar un monumental betlem amb figures a mida real. L’Albereda de Xàtiva acull des de 1999 el betlem “més gran d’Espanya”, amb figures fetes per artistes fallers que conviuen amb animals vius, com ara ànecs, oques, bous, ovelles, rucs i titots. També hi ha les fruites i les hortalisses cultivades en l’horta durant l’any. Aquestes es lliuren posteriorment a entitats que s’ocupen de la població sense recursos. A més, els visitants poden demanar un desig llançant una moneda a qualsevol de les fonts instal·lades. Els fons recollits es destinen a ONG locals.

“Nombrosos elements contribueixen a configurar una representació amb un valor singular més enllà del simbolisme religiós”, descriuen des de l’oficina de Turisme. Entre els personatges, destaca el rei Felip V. La figura del monarca està tallada sobre fusta i posada cap per avall.

Els titelles del Betlem de Tirisiti (Alcoi, l’Alcoià)

Tirisiti, Tereseta, l’Agüelo i el Sereno són alguns dels personatges del Betlem de Tirisiti, un muntatge teatral amb titelles ‘de peu i vareta’ que es realitza a Alcoi fa més d’un segle. Declarat BIC per la Generalitat, es tracta d’una representació amb un format menut, que barreja elements populars alcoians amb altres de la tradició nadalenca.

El Teatre Principal d’Alcoi acull funcions especials de l’espectacle els dissabtes 1, 8 i 15 de desembre. Les sessions ordinàries tenen lloc cada dia del 21 de desembre al 5 de gener.

El betlem monumental de Xàtiva. / XÀTIVA TURISMO

Tot un museu dedicat als betlems (Alacant, l’Alacantí)

Una casa tradicional al nucli antic d’Alacant, al carrer Sant Agustí, acull el museu de betlems de la ciutat. Es tracta d’una exposició permanent de pessebres “com a referent de la gran tradició betlemista a Espanya i al món”. Així, aquest espai compta amb obres de diferents països i continents que es poden visitar durant tot l’any de manera gratuïta.

Comparteix

Icona de pantalla completa