Diari La Veu del País Valencià
Puig reclama major compromís democràtic per a frenar el ou feixisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat “major compromís democràtic” i la “defensa dels valors constitucionals com la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític com a instruments per a fer front al “nou rostre del feixisme”.

Així s’ha expressat durant el seu discurs en l’acte de celebració del 40 aniversari de la Constitució espanyola, que s’ha celebrat al teatre Principal d’Alacant, al qual ha acudit el Consell al complet, a més del president de les Corts, Enric Morera, i l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, entre d’altres.

A més de demanar aquest major compromís per a “enfortir la cohesió com a país”, Puig ha considerat que “l’erosió” de l’equilibri entre el creixement econòmic i la Constitució ha provocat “desassossec en la societat” i ha afirmat que “el temor i la por” davant d’aquesta situació “afavoreixen el populisme, el hipernacionalisme i la xenofòbia”. “Són fenòmens que posen en perill les llibertats de la democràcia, per molt que a voltes alguns s’obstinen a blanquejar i legitimar accions i proclames que en realitat amaguen un nou rostre del feixisme”, ha postil·lat, alhora que ha afirmat que “el vot no és un passaport que ho justifique tot”.

Per açò, ha asseverat que “la democràcia no és irreversible” i ha advocat a utilitzar “com a far els valors que ofereix la Constitució”, així com a emprendre “un nou constitucionalisme militant” que convertisca “en convicció col·lectiva la defensa” del text i dels drets i llibertats que reconeix.

“Les accions que intenten hui condicionar i danyar la nostra llibertat, que amenacen el dret de manifestació o que perverteixen accions legítimes com els actes d’expressió cultural quedaran en res si tots els demòcrates ens oposem sense fissures”, ha subratllat.

També ha incidit en la necessitat de reformar la Carta Magna per a “mantindre l’ordre bàsic del pacte social” que va significar en 1978 per a l’Estat.

“Admirem el que significa la Constitució Espanyola, la defensem, la reivindiquem i lluitem per la vigència els seus valors però cal recordar que l’única cosa que és eterna és el canvi”, ha postil·lat. En la seua opinió, “reformar-la hui és defensar-la”. Així mateix ha defensat l’establiment d’un estat federal que substituïsca l’actual model d’autonomies que “pateix símptomes d’esgotament perquè permet desigualtats territorials inassumibles”.

Però també ha assenyalat que aquesta realitat territorial “no ha d’eclipsar” la necessitat d’adoptar canvis en matèries com la sostenibilitat ambiental, el blindatge dels drets socials i la lluita contra la violència masclista, sobre la qual ha assegurat que “qualsevol viratge” en les polítiques de protecció “és inacceptable per a qualsevol demòcrata”.

Per la seua banda, la vicepresidenta Oltra s’ha expressat en aquesta línia i ha valorat que la Constitució va ser “la millor possible en aquell moment” perquè era “la necessària per a tancar el règim dictatorial” però ha incidit que la societat i el context ja no són els mateixos. “El text, que va servir com a element aglutinador, necessita adaptar-se a una realitat que ja no és aquella i fer-la immutable és regalar-la a aquelles persones que fan de les banderes símbols buits”, ha defensat just abans d’afegir que “en moltes ocasions, l’amplitud de les banderes és inversament proporcional a les tensions que generen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa